Сега четете
Преглед на печата 26 ноември

Преглед на печата 26 ноември

newspaper_press1„Сега“- Държавен екофонд дава 1 милион лева за 100 електромобила за чиновници

Програма за стимулиране на администрацията да подменя автопарка с покупката на нови електромобили обяви вчера министърът на околната среда и водите Ивелина Василева. Според нея ще бъдат заделени 1 млн. лева от Националния доверителен екофонд, в който се събират средства от търговете за емисиите на парникови газове. Мярката е насочена към намаляване на замърсяването на въздуха, заради което Европейската комисия съди България. „Един милион лева ще бъдат отделени за изпълнение на първата пилотна демонстрационна програма за стимулиране на използването на екологични превозни средства“, заяви министър Василева. От тези средства ще могат да се възползват общински и държавни институции, които подменят или разширяват своя автомобилен парк.

„Труд“ – България има газ за стотина дни

В 10 ч вчера Русия спря доставката на природен газ за Украйна заради липсата на плащане от Киев. При идентична ситуация през 2009 г. Украйна започна да отклонява количества от руското гориво за Европа, транзитирано през нейна територия, а България и Словакия бяха най-потърпевши заради липсата на алтернативни източници.Тревога да не се случи същото и сега би от Пекин премиерът Бойко Борисов. „Налягането по газопровода до България е спаднало, след като Русия спря доставките за Украйна. В София е свикано съвещание по темата“, каза премиерът, цитиран от БНР. Това му докладвал енергийният министър Теменужка Петкова.

„Монитор“- Шефове в КАТ научили за подкупен контрольор по вайбър

Началници в столичния КАТ научили по вайбър, че младшият автоконтрольор Сашо Тръпков е заснет как взема рушвети от шофьори. Това стана ясно от показанията пред СГС на началника на КАТ-СДВР Тенчо Тенев и шефа на втори сектор там Васил Василев. Съдът даде ход на делото срещу бившия пътен полицай Тръпков. Скандалът избухна, след като през ноември м.г. във Фейсбук беше разпространен любителски видеоклип как катаджията взема 20 лв. от шофьор. Кадрите бяха разпространени и по националните телевизии. След близо година разследване е установено, че на 13 ноември м.г. Тръпков два пъти е поискал и е получил пари от шофьори, за да не им състави акт за нарушаване на ЗДП. 20-те лева е взел от водач, за да не му състави акт за 2 нарушения – управление без предпазен колан и отнемане предимството на друг шофьор. От друг водач пък взел 10 лв., за да не го санкционира за липса на предпазен колан. Второто обвинение към Тръпков е вписване на лъжливи данни в официален документ – вместо да санкционира шофьор, който говорел по мобилен телефон, написал, че пешеходец е пресякъл неправилно пътното платно.

Вижте и

Капитал Daily – Как може да повлияе сваленият самолет на бизнеса между Москва и Анкара

Президентът Владимир Путин предупреди, че свалянето на руския военен самолет от Турция „ще има сериозни последици за отношенията между Москва и Анкара“. Икономическите връзки между двете страни са изключително близки и инцидентът може да им навреди, пише Financial Times.
Русия е на трето място по внос в Турция, като през 2014 г. е била на първо място. През първите три тримесечия на тази година 10% от турския внос е бил от Русия (16 млрд. долара), основно под формата на природен газ, посочва Чарли Робъртсън от Renaissance Capital. Същевременно 2.7 млрд. долара, или 4%, от турския износ през първите три тримесечия е към Русия.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре