Сега четете
Папата призова за междурелигиозен диалог срещу тероризма

Папата призова за междурелигиозен диалог срещу тероризма

pope-francisПапа Франциск призова днес в Найроби представителите на различните религии да си сътрудничат и да действат като „миротворци“, и подчерта, че Божието име „никога не трябва да бъде използвано за оправдаване на омраза и насилие“, предаде ДПА.

„Твърде често млади хора се радикализират в името на религията, за да сеят раздори и страх“, каза папата пред представители на некатолически християнски деноминации, мюсюлманите, както и традиционни африкански религии в Найроби във втория ден от шестдневната си африканска обиколка.

Той спомена нападенията на сомалийската ислямистка групировка Аш Шабаб, при които загинаха общо около 230 души през последните две години, в търговския център „Уестгейт“ в Найроби през 2013 г., както и в университетски кампус в Източна Кения и в северния кенийски окръг Мандера тази година.

Отношенията между различните религии са „предизвикателство“, призна Франциск.
„Но екуменичният и междурелигиозен диалог не е лукс. Той не е нещо допълнително или факултативно, а е от съществено значение, нещо, от което нараненият от конфликти и разделение свят все повече се нуждае“, добави той.

Мюсюлманският представител Абдулгафур ел Бусайди каза, че не може да има мир между страните без мир между религиите.

Папа Франциск пристигна в Найроби вчера и се срещна с кенийския президент Ухуру Кениата и други сановници.

Вижте и

Днешната му програма включва меса пред близо половин милион души. Очаква се това да е най-голямото събитие по време на обиколката, която ще отведе папата и в Уганда и Централноафриканската република.
Първата му обиколка в Африка е 11-тото му задгранично посещение, откакто стана папа през 2013 г.

В Африка има около 180 милиона католици и техният брой расте по-бързо от където и да било другаде по света, отбелязва ДПА.

Любословие по информация на БТА

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре