Velislav_Velichkov7 идеи за съдебна реформа бяха предложени на дебат в парламента. Председателят на гражданската инициатива “Правосъдие за всеки” Велислав Величков беше гост в студиото на “Денят започва”, за да коментираме промените в съдебната система.

Системните проблеми в съдебната система, които се очертаха много ясно през последните 25 години, са причина за невъзможността правораздаването да бъде качествено. По думите му така предложената съдебна реформа е недостатъчна като обхват. Една част от съдебната система не подлежи на реформа вече 25 години, а именно Прокуратурата. В своя йерархичен, централизиран вид Прокуратурата работи по модела на Вишински от 30-те години в Съветския съюз. Величков беше категоричен, че властта на главния прокурор трябва да се ограничи, да се въведе длъжност зам.-главен прокурор за противодействие и борба с корупцията, който да е независим в дейността си от главния прокурор, да се отчита пред ВСС, съответно да бъде освобождаван от него, ако не се справя със задълженията си.

Велислав Величков призна, че в предложенията на “Правосъдие за всеки” има идеи от румънския модел, който вече е доказал своята ефективност.

БНТ, „Денят започва”