rumiana_by4varovaНяма пряка опасност, но в един район със сложни отношения се добавя ново усложнение. Военните експерти все още спорят около детайлите на инцидента. Ние го разгледаждаме като проблем в отношеният между двете държави. Подкрепяме заключенията, че трябва да се върви към деескалация на конфликта.

Така коментира ситуацията със сваления руски бомбардировач Су-24 министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова.

НАТО не се ангажира с този инцидент и това е едно правилно решение, което ще внесе един по-разумен тон. Всяка една държава има право на своите контакти и мерки, но разумното отношение изисква обективна картина, изясняване на детайлите, допълни още Бъчварова.

Във връзка с бежанския поток вътрешният министър увери, че всеки ден се обменя информация за присъствието и възможността да се приемат мигранти:

“Европа работи много по-добре днес отколкото преди месец-два. Ние сме част от сигурността на Европа.”

На въпрос дали ще има санкционирани служители на МВР, участвали в протеста Бъчварова отговори:

“Този, който е учствал в законен протест няма да бъде санкциониран по никакъв начин. Нека да видя констатациите, защото може да се окаже че участниците в тези събития не са били полицаи, може да са били бивши полицаи или провокатори.”

“Не съм съгласна с този подход, не търсете конфикт между мен и Горанов, няма такъв”, отсече Бъчварова и обясни: “Той, като финансов министър вижда решението проблемите по еден начин, аз като вътрешен министър – по друг.”

Според нея в ситуацията с Волен Сидеров в НАТФИЗ деянието на депутата не е могло да бъде квалифицирано като тежко престъпление, за да бъдат задържани на място:

“Трябва повече да се познава законодателствоо. МВР действа според законовите възможности с едно много добро сътрудничество с прокуратурата. Държавата реагира, от тук нататък институиците действаха според закона.”

Овладяхме случая, няма поражения. Остава принципният въпрос какво позволява закона на полицаите да направят в този случай. МВР министърът винаги е подложен на атака, с това съм напълно наясно, каза още министърът на вътрешните работи.

bTV, „Тази сутрин”