su sofia uniС академично тържество на 25 ноември Софийският университет „Св. Климент Охридски” ще отбележи своя патронен празник – деня на Св. Климент Охридски.

В 8 часа в параклиса „Св. Климент Охридски” в Богословския факултет на Софийския университет ще бъде отслужена празнична утреня и божествена света литургия. След това, в 10.30 Академическият съвет на Софийския университет, начело с новоизбрания ректор проф. Анастас Герджиков, ще поднесе венец пред паметника на Св. Климент Охридски.

Академичното тържество по повод празника ще започне в 11 часа в Аулата на Алма Матер.

Тържеството ще бъде открито от вече бившият ректор на университета проф. Иван Илчев. Наследникът му проф. Анастас Герджиков ще поздрави академичната общност по повод празника. Проф. дхн Борис Гълъбов от Факултета по химия и фармация на СУ ще произнесе академично слово на тема „Приложение на спектроскопски и теоретични методи за изясняване на реакционни механизми в химията”.

Тържеството ще продължи с връчване на дипломите на новоизбраните професори за периода от 25 ноември 2014 г. до 25 ноември 2015 г., както и с връчване на:

– Наградата на Столичната община за най-добър млад учен на Софийския университет „Св. Кл. Охридски”;
– Годишните награди на Алма матер за учебната 2015/2016 г. по повод патронния празник на Софийския университет;
– Годишната стипендия на името на братя Евлоги и Христо Георгиеви за студент от Карлово;
– Годишната стипендия на името на Надежда Дженева за студент от профил „Радио” на Факултета по журналистика и масова комуникация;
– Годишната стипендия съвместно с Българската национална телевизия на името на д-р Младен Младенов за студент от профил „Телевизия” на Факултета по журналистика и масова комуникация;
– Годишната стипендия за студентски постижения в радио или телевизионната журналистика на името на проф. Михаил Минков;
– Ежегодната награда на името на проф. дмн Иван Сосков за изявен студент или докторант от Факултета по математика и информатика за изследователски и научни постижения в областта на математическата логика и компютърните науки.

Тържеството ще завърши с музикална програма на преподаватели и докторанти от катедра „Музика” на Факултета по начална и предучилищна педагогика на Софийския университет.