Александър МариновПолитическата реторика на президента се харесва на Запада, но вреди на България. Това каза в сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус” политологът доц. Александър Маринов във връзка с интервюто на държавния глава за британското издание „Индипендънт“, в което той заявява, че Русия подготвя хибридна война на Балканите. Според доц. Маринов президентът няма правомощията да определя външната и отбранителната политика на страната и затова подобни изказвания са недопустими. Политологът допълни, че предвид настоящата ситуация в света крайната позиция спрямо Русия е неадекватна.

„Виждаме, че такава една позиция, ако ще и да се е харесала на някои среди в Европа, вече е безнадеждно неадекватна. Затова трябва да се внимава, когато говори държавният глава. Това не е един обикновен гражданин, който коментира политиката в кръчмата, той ангажира държавата“, заяви доц. Маринов. Той подчерта, че подобни крайни твърдения не са в полза на националния интерес.

„Разбира се, има други страни в Източна Европа, които се придържат към подобна реторика, като балтийските страни, като Полша, но те гонят свои интереси с тази реторика, докато при нас подобни твърдения са непродуктивни за националния интерес“, каза още политологът.
Той коментира, че реакцията на АБВ, която поиска оставката на президента, не е начало на президентската кампания. Според доц. Маринов партията цели да повиши рейтинга на своя лидер Георги Първанов, който беше президент два мандата, както и да натрупа позитиви във външнополитически план.