Сега четете
Преглед на печата за 24 ноември

Преглед на печата за 24 ноември

recycled-newspaper-crafts-1Търговете за ток вече са онлайн, но станаха по-непрозрачни

В. Капитал Daily

Трите най-големите продавача на електричество в страната – държавните АЕЦ „Козлодуй“, ТЕЦ „Марица-изток 2“ и НЕК, вече няколко месеца предлагат количествата си свободна енергия на електронни платформи. Новите търгове обаче не премахват досегашните проблеми, а дори внасят повече непрозрачност, показва опитът на търговците на ток. Годишните сделки са огромни – от порядъка на 1.5 млрд. лв., а количества отиват както за износ, така и за месни потребители.

Онлайн системата за продажба на електроеелектронергия на АЕЦ „Козлодуй“ заработи в средата на тази година, но според търговци на енергия с нейното въвеждане търговете са станали по-непрозрачни. Причината е, че централата вече не обявява имената на компаниите, които са класирани, и така не се знае кой е спечелил, коментира Никола Василски, търговски директор на „Енерджи съплай“.
От средата на годината Националната електрическа компания (НЕК) също въведе онлайн система за продажба на електроенергията си. Платформата на НЕК е идентична с тази на ТЕЦ „Марица-изток 2“, която беше първата, въвела подобна система. За разлика от нея на тази на НЕК липсва информация за минали процедури и статистика за сключените договори за продажби.

БТК купува 30% от футболния „Левски“ за 13 млн. лв.

В. Капитал Daily

„Българска телекомуникационна компания“, която съвсем скоро ще мине под контрола на Спас Русев и руската ВТБ, стана най-големият акционер в „Професионален футболен клуб Левски 1914“ АД. Компанията купи акции за 13 милиона лева при увеличение на капитала на дружеството и ще притежава почти 30% от собствеността в синия футболен клуб.

Акционерите на „Левски“ приеха увеличението на капитала от 30 669 974 акции на 43 669 974 акции с право на глас. Всяка от новите акции е с номинал 1 лев и ще бъдат придобити на тази стойност от БТК. Досегашните акционери се съгласиха да отпадне изискването в устава на клуба при увеличение на капитала всеки от досегашните акционери да получава правото да увеличи пропорционално дела си в купуването на акции от новата емисия. Това беше направено специално за БТК и неговото влизане като собственик. Компанията ще трябва да внесе 1/4 от сумата до три месеца, а останалата част до една година. Сделката реално оценява „Левски“ на близо 44 млн. лв.

80% от зрелостниците влизат в университет

В. Сега

Университетите почти стигнаха тавана си в приема на студенти. Огромен процент от завършващите средно образование – почти 80 на сто, успяват да влязат в университет и въпреки това повечето вузове у нас не могат да запълнят капацитета си. Демографската криза, огромният брой заминаващи в чужбина студенти и многото висши учебни заведения у нас създават все по-неблагоприятна картина на висшето образование в България. Това показва анализът на данните за броя на завършващите средно образование, броя на първокурсниците и заминаващите в чужбина, предоставени на „Сега“ от просветното министерство.

Ефектът на демографската криза отдавна е видим в системата на висшето образование. Броят на завършващите средно образование, т.е. на потенциалните студенти, се е стопил с над една пета през последните 5 години. Ако през учебната 2010/2011 г. у нас е имало 68 000 дванадесетокласници, през 2011/2012 г. те намаляват до 65 000, през 2012/2013 – до 62 000, за да достигнат през миналата 2014/2015 едва 58 654 души.

Не всички учители ще получат 70 лв. увеличение на заплатите

В. Сега

Не всички учители ще получат по 70 лв. увеличение към заплатите си, то ще важи само за преподавателите с минимални заплати за съответната длъжност, става ясно от анекс към колективния трудов договор за системата на народната просвета, сключен между МОН и синдикатите на 9 ноември т.г. В края на октомври след среща с финансовия министър Владислав Горанов синдикатите обявиха, че заплатите на абсолютно всички учители и останалия персонал в системата на народната просвета ще бъдат увеличени от 1 октомври т.г. със 70 лв.

Вижте и

След излизането на наредбата за увеличението и на анекса към колективния трудов договор обаче се вижда, че този скок е само за индивидуалната минимална основна работна заплата по длъжностни степени. Т.е. ако един младши учител досега е бил на минимална заплата от 530 лв., занапред тя става 600 лв. Същото е и при старшите учители, които са били на минимална за длъжността си заплата от 555 лв. и които вече ще вземат по 625 лв. Минималната директорска заплата се увеличава от 680 лв. на 750

Туризмът иска отчет за рекламата ни в Русия

В. Стандарт

Туристическият бранш поиска от ресорния си министър Николина Ангелкова отчет на вложените пари за реклама на сектора в Русия и Европа. Настояваме и за анализи на ефекта за имиджа ни като дестинация. Това заяви председателят на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти Байко Байков на кръгла маса за двустранните възможности, организирана от Министерството на туризма.

Возим се в раздрънкани маршрутки

В. Новинар

Масово маршрутките в столицата са стари, това заявиха от ДАИ след проверка на техническата изправност на автомобилите. Инспекторите установили, че вратите на таратайките трудно се затварят, а на гумите отдавна им е минало времето. От ДАИ регистрирали още нарушения, сред които и натъпканите с хора автомобили. Проверяващите се натъкнали дори на маршрутка, пълна с багаж.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре