Сега четете
Енергийните проекти след свалянето на руския самолет

Енергийните проекти след свалянето на руския самолет

wpid-fb_img_1448394732719.jpgТрябва ли да се говори в минало време за турско-руските енергийни проекти заради напрежението между двете страни заради сваляния руски самолет. В ефира на TV7 гостува Иван Хиновски от български енергиен форум, за да коментира случаите от последните часове. Той направи прогнозата, че се очакват размяна на реплики през следващите месеци, но никоя от двете страни няма интерес от затваряне на съвместните им енергийни проекти. Такъв е и проект, който е от много голямо значение за „Росатом“.

 

За България важи условието за достъп на трети лица. В проектът „Турски поток“ е заложено 40% да се предлага от трети страни. Това е т.нар. либерализационен пакет. Това се прави с оглед доставчикът да държи нормални пазарни цени. „Турски поток“ трябваше да бъде основен доставчик за Турция, Гърция и Европа, но в него дискусията за включване на трета страна не е водена.

Хиновски коментира, че проектите „Южен поток“ и „Турски поток“ напълно реалистично могат да съществуват заедно, защото „Южен поток“ е по-прекият достъп на руския газ до Европа и в тази връзка той е по-изгоден на Европа, но изискванията на България провокира това заобикаляне на страната. Но въпреки това все още има възможност за отваряне на този проект наново. Има две различни мнения на експертите. Едните казват, че няма губещ газов проект, докато други виждат в него изключително скъпа инвестиция, от която не е ясно кога ще бъде изплатена. Второто мнение е провокирано от съмнителния финансов проект по него.

„Българската енергетика е в ужасна криза.“ Делото за АЕЦ „Белене“ предстои да се гледа и след като веднъж то е било отлагано означава, че двете страни водят тиха битка с аргументи. При всички случаи в това дело обстоятелствата са в полза на страната. Ако се погледне експертно, проектът дори нямаше завършен доклад за анализ на безопасността, което е най-важната част на един ядрен проект. До последно имаше констатирани недостатъци. По-късно стана ясно, че проектът е бил легитимиран.

Вижте и

„В последните години браншът е толкова изтощен от договори за услуги, че отрасълът тлее.“

TV7, „NewsRoom“

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре