1_1384866038_675x0Карло Лоренцини, каквото е същинското име на писателя е роден във Флоренция през 1826 г.

Родителите на Карло Колоди са били прислужници в дома на богати флорентинци.

Карло е най-голямото от десетте им деца. Изпратен бил да учи в семинария, но след като я завършил започнал работа в книжарница. Обърнал се с лице към журналистиката, издавал е сатирично списание, писал е разкази, очерци, комични сценки.

Карло Колоди се е увличал от политиката и е участвал в борбата за независимост на Италия, даже е бил доброволец в армията на Тоскана – 1848-1860.

Карло Лоренцини избира за свой псевдоним името на селцето, където е родена майка му – Колоди. Под това име издава първия си роман.

От 1875 г. Карло Колоди се обръща към литературата за деца, превежда приказките на Шарл Перо. Световна слава писателят придобива със своята „История на Буратино” (“burattino” на италиански означава „кукла” марионетка” ), която била публикувана на части във „Вестник за децата” под заглавието „Приключенията на Пинокио” в годините 1881-1883.

Приключенията на Пинокио са преведени на всички езици по света, включително и на български.

Безсмъртната творба на Карло Колоди ни кара не толкова да се чувстваме деца, колкото да съпреживяваме приключенията на неговия очарователен герой.

Има една нарастваща категория хора у нас, които в своя живот са пропуснали да се запознаят с Пинокио. И това им личи – те са изначално ограбени хора, лишени от въображение и човечност.

Но никога не е късно да се запознаете с Пинокио – той търпеливо ви очаква за да ви разкаже своите необикновени приключения.

Разгърнете днес книжката на Карло Колоди за Пинокио за да откриете себе си.

Разбира се, това не се отнася за тези с програмираните мозъци, те са неизличимо болни хора, огромната част от тях са пишещи, но те никога няма да се докоснат до тайната на малкото дървено човече…

У нас литературата за деца е в състояние на катастрофа – тя бе лишена от право на живот от хора с програмирани мозъци, от хора, които никога не са разгръщали книгата на Карло Колоди.

Все повече се убеждавам, че хората могат да бъдат разделени на две групи- тези, които са се възторгвали от приключенията на Пинокио и тези, които никога няма да узнаят за тях.

Опитайте са да се сприятелите с Пинокио и ще откриете, че светът не е това, което ви се представя, едва тогава ще разберете, че даже и самите вие не сте това, което си въобразявате, че сте…

Има една забележителна тайна на този свят и тя бе сътворена от италианският писател Карло Колоди, тя носи името Пинокио.

В Италия, родината на Карло Колоди често се говори и спори за Пиноки.

Карло Колоди ни научи на най-трудното изкуство – да бъдем добри.

Няма значение, че злите хора и днес са повече от добрите, тези от нас, които са прочели „Приключенията на Пинокио” вече знаят каква е съдбата на лошите и злите.

И когато се почувствате страшно, непреодолимо самотни потърсете великата книга на Карло Колоди, тя ще ви спаси от самотата, тя ще ви помогне да преодолеете поредното сполетяло ви нещастие. И така ще се сдобиете с един приятел, който никога няма да ви предаде- това е той, Пинокио…

Любословие.БГ по knigi-news.com