12249916_10154001809064796_1217510175429042525_nМануела Дюлгерова-Тотева беше избрана за председател на БДВО за 2017 г. на Общото събрание на организацията, проведено вчера след дискусионен панел на тема „Дигиталните комуникации като канал за промотиране на иновации и start up проекти – възможности и перспективи“.

Радина Ралчева ще е  председател на БДВО за 2016 г. Тя представи програмата на организацията за следващата година.

Българско дружество за връзки с обществеността (БДВО) е първата национална организация в сферата на Пъблик Рилейшънс (PR), обединяваща практици, преподаватели и студенти по PR в България. Дружеството е учредено през 1996 г. с цел да бъде пресечна точка на интересите на всички настоящи и бъдещи експерти в областта на комуникациите.

Мануела Дюлгерова-Тотева е мениджър „Комуникации“ в Аурубис България от 2010 г., Където отговаря за вътрешните и външните комуникации в компанията, информационните офиси, планирането и участието в социални проекти на местно и национално ниво, работа с неправителствения сектор.

Започва да работи в сферата на комуникациите преди 12 години като пресаташе в Българска търговско-промишлена палата. След период от пет години се насочва към корпоративния сектор, където работи като Мениджър „Корпоративни комуникации“ в МЕТРО Кеш енд Кери България, лидер в търговия на едро бизнеса в страната за този период. В периода 2005-2007 работи като PR консултант за клиенти като Ideal Standard и Vidima, Grand Hotel Sofia, г-н Бриколаж, телевизионните канали HBO и Cinemax, представителните организации на Европейския съюз в България и др. До 2010 г. отговаря за корпоративните социални проекти и събитията в Пощенска банка.

Мануела Тотева е завършила „Връзки с обществеността“ във Факултета по журналистика и масова комуникация към Софийски университет, също тока има и диплома от Международния банков институт в София. Продължава своето образование в CharteredInstituteofPublicRelations (Лондон) и специализирани обучителни центрове по маркетинг, стратегическо планиране, кризисен мениджмънт в България, Сърбия, Чехия и Германия.

В специално интервю за Любословие и Андрей Велчев през юни 2014 г. тя разказа за професионалния си път като пресаташе, акаунт, мениджър на проект, експерт и мениджър в Българската търговско-промишлена палата, Apeiron Communication, Пощенска банка и “МЕТРО Кеш енд Кери България”. Както и за предизвикателствата пред сложната професия наречена PR.

12241713_10154001834384796_5661152056158901246_nРадина Ралчева представи програмата на организацията за следващата година.
m_radina-ralcheva-dfcdf62664Радина Ралчева  заема позицията Директор обслужване на клиенти на офиса на CIVITAS България. Тя е ПР професионалист с 16 години опит в областта на стратегическите комуникации, управлението на информацията, корпоративните комуникации, репутационния мениджмънт, стратегическото позициониране и планиране, управлението на проекти, корпоративната социална отговорност и други.

Радина Ралчева започва кариерата си като ПР консултант в Icona Communication. По-късно е назначена за ПР съветник и част от мениджърския екип на Globul, а след това последователно е акаунт директор в Mmd Corporate, Public Affairs & Public Relation Consultants, ПР мениджър на 2be, управляващ директор на Hochegger BG и на Go Green Communications.

По време на професионалната си кариера Радина Ралчева е работила с редица международни и местни клиенти и институции. В допълнение, тя е опитен водещ на обучения в сферата на комуникациите, автор в списанията Sigh Café, Мениджър и Forbes Bulgaria. От 2001 г. Радина Ралчева е член на IPRA, а през 2011 г. е избрана за член на УС на БДВО. От януари 2016 година ще е председател на БДВО.

Сн. Bulgarian Public Relations Society