wpid-padnali-dyrveta-zatvoriha-pytq-borovec-selo-raduil-136013.jpgОранжев код е обявен за неделя – 22 ноември, в 14 области в страната заради бурен югозападен вятър, съобщава на сайта си НИМХ на БАН. В областите Добрич, Варна, Бургас, Силистра, Шумен, Разград, Русе, Търговище, Велико Търново, Сливен, Ямбол, Хасково, Кърджали и Монтана почти през цялото денонощие ще духа силен югозападен вятър с временни пориви от 20 до 27 м/сек.

В други 11 области в Централна и Западна България е обявен жълт код. Това са Кюстендил, Перник, София-град, София-област, Враца, Плевен, Ловеч, Габрово, Пазарджик, Пловдив и Стара Загора. Там се очаква силен югозападен вятър с пориви от 15 до 20 м/сек.

В неделя над Западна България ще бъде облачно, а в Източна България преди обяд ще има и слънчеви часове, но след обяд и там ще се заоблачи.

С преминаването на студен атмосферен фронт от запад на изток ще започнат валежи – през деня в Западна, а до края на деня и през нощта срещу понеделник – и в Централна и Източна България.

Ще духа умерен и силен, а в Източна България и на места северно от планините – и бурен югозападен вятър. Максималните температури ще са между 20 и 25 градуса.

Само в три области няма предупреждение за вятър – Видин, Благоевград и Смолян.

 

Сн. БУЛФОТО