wpid-fb_img_1448058687146.jpg“Първо трябва да стане ясна експертизата. Всичко, което се изговори до момента, са спекулации. До момента няма потвърждение на тази теза”. Това каза министърът на външните работи Даниел Митов в тв предаването „Панорама” по БНТ на въпрос за употребата на предполагаемо българско оръжие при терористичните атентати във Франция.

Министър Митов бе категоричен, че ние сме готови да подпомогнем разследването, ако това се потвърди. „България продава оръжие само през сертифицирани търговци и фирми”, заяви Митов.

Митов коментира, че след заседанието на Съвета “Външни работи” в Брюксел, не трябва да се отказваме от вече постигнатото. „Шенген трябва да продължи да съществува и да работи така, както работи. Засилени мерки за сигурност ще има, Европа трябва да отдели специално внимание на охраната на външните си граници. Те трябва да бъдат стриктно контролирани и да се спре безконтролното навлизане на хора в рамките на ЕС. Второ трябва да започнем да изпълняваме Споразуменията за реадмисия и Европа да изготви програми за репатриране на хора”, заяви Митов.

Той бе категоричен, че само една малка част от хората, които навлизат в Европа, са истински бежанци, на които се дължи солидарност.

БНТ1, “Панорама”