press“Капитал Daily”- Общината дава още 435 хил. лв. за ремонта пред НДК

Ремонтът на парка пред НДК ще поскъпне с 435 хил. лв. Това става ясно от съобщение на Столичната община за обществена поръчка с договаряне без обявление. Да представи оферта е поканен изпълнителят на основния проект – “СК-13 Пътстрой”, който е ангажиран с възстановяването и обновяването на парковите и тротоарните настилки с велотрасета, улично и парково осветление. За очаквано забавяне на ремонта още през август предупреди кметът Йорданка Фандъкова. Наскоро пък зам.-кметът Мария Бояджийска коментира, че има проблеми с хидроизолацията и нужда от други строителни дейности, затова и проектът ще се оскъпи, а парите за допълнителните дейности ще бъдат осигурени от общинския бюджет. Самата сума обаче не бе ясна досега.
От общината подчертават, че общата стойност на настоящата поръчка се покрива от стойността на основната. Тя беше спечелена от “СК-13 Пътстрой” с оферта от 4.7 млн. лв. при прогнозна стойност от 6.1 млн. лв.

“24 часа” – Ново ниво на общуване: Реформаторският блок ще става федерация

Реформаторите минават на ново ниво на отношения – федеративното. “Засилваме връзките помежду си. Представителите на отделните партии ще работим по-отблизо и по-оперативно – на федеративен принцип, и ще си говорим повече”, обясни пред “24 часа” един от лидерите на блока. Пълна равнопоставеност и чести срещи – това щели да са принципите в отношенията. По време на кампанията за местните избори навсякъде из страната тлееше едва прикрито напрежение между отделните формации в РБ. Вследствие на доброто представяне на вота обаче партньорите си дали сметка, че е в интерес на всички да останат заедно, независимо от резервите между двата лагера – на ДСБ и на ДБГ. Избирането на един лидер поне в близкото бъдеще изглежда невъзможно.

Труд – Приспиване със сешоар причини изгаряния на три бебета, спасяват ги в “Пирогов”

За да приспят по-бързо новородени и бебета, родители поставят в кошчето или леглото им сешоар. Шумът и вибрацията ги унасят, но в даден момент уредът нагрява шията или друга част от тялото им. „Причинява им изгаряния от втора, а на места и от трета степен, и ги водят при нас. Имахме три такива случая“, съобщи вчера за „Труд“ доц. Мая Аргирова, началник на отделението за изгаряния при деца в „Пирогов“.

При едно от бебетата лечението, което е неоперативно заради възрастта и локализацията на пораженията, е продължило около 2 месеца. Равносметката е т. нар. лоши белези, тъй като при децата до 3 г. шията е място, което предразполага към хипертрофични цикатрикси и келоиди (белези).

Стандарт – БГ лекар пръв помага на ранените в Париж

БГ следата в атентата от петък, 13-ти, в Париж не изплува само зад калашниците на джихадистите. Монетата, оказва се, има две страни. Екстремистите може и да са сеели смърт с автомати “made in BG”, но в същото време един наш доктор пръв се е хвърлил в битка за живота на ранените. За д-р Юри Йорданов разказват журналистите от “Би Би Си”. Петък, 13-ти, Париж. Д-р Юри Йорданов е на дежурство в спешното отделение на столичната болница “Сен Антоан”. Очаква контингента от “обичайните заподозрени” – немощни стари хора или среднощни пияници. Болницата се намира близо до много известни барове и ресторанти, на около 200 м от едно от местата, станало мишена на джихадистите. Някъде към третия час на дежурството си д-р Йорданов тъкмо преглежда “една много мила възрастна дама, която беше много болна”. В този миг срещу него се затичва студент, който крещи несвързано. БГ лекарят не разбира нищо. Но след това кошмарната картина се подрежда – окървавените от терористите изпълват “Спешното”.

“Монитор” –  Всеки втори служител лъска имиджа на шефа 

Всеки втори служител у нас работи за подобряване на имиджа на фирмата си. Това показва проучване за ангажираността на работниците за тази година. „61% от работниците в България говорят добре за фирмата си пред приятели, препоръчват я на познати като добро място за работа“, обясни ръководителят на изследването Гергана Ганчева от „Аон България“. Най-отдадени са ИТ специалистите и фармацевтите, които освен на високи заплати се радват и на най-много социални придобивки. „Именно допълнителните бонуси карат служителите да се ангажират лично с развитието на фирмата. По този начин те работят не само за заплата, но и за възхода на компанията“, твърди психологът Ирена Матева. Оказва се, че в компаниите с до 1000 служители ангажираността към развитието на фирмата е по-голяма. В предприятията с над 1000 души средно 47% от персонала е готов да хвали ръководството пред познати.

“Сега” – Минималната заплата за чужди специалисти пада двойно

Минималната заплата, която бизнесът трябва да плаща на гражданите на трети страни със синя карта, се намалява двойно. Вместо работодателят да осигури поне три пъти над средното за страната възнаграждение, ще трябва да плаща един път и половина над него. Така ако досега чужденец е получавал поне 2400 лв., от догодина ще взема минимално 1200 лв. Това предвижда новият закон за трудовата миграция и трудовата мобилност, публикуван за обществено обсъждане от социалното министерство. Досега наемането на граждани от трети страни и от ЕС се регламентираше в Закона за насърчаване на заетостта. “Предвид нарастващия обем разпоредби в областта на законната миграция и свободното движение на работници ЗНЗ все повече се запълва с норми, които нямат характера на насърчителни мерки за заетост на българския пазар на труда, напротив – чисто санкционни разпоредби. Предлаганият проект е удачен вариант за справяне с този проблем”, са лаконичните мотиви на министерството. В проекта са описани европейски директиви, за чието влизане в сила страната ни има срок до средата на 2016 г.