Филм за непознатото лице на именитата актриса ще бъде прожектиран на 26 ноември в „Люмиер”

Незабравимата Катя Паскалева ще бъде отново на голям екран в документален филм, включен в програмата на “Киномания 2015”, част от календара на културните събития на Столичната община. “Катя Паскалева. Последната роля” на режисьорката Ема Константинова може да се види на 26 ноември в кино “Люмиер”.

Георги Тошев – продуцент и автор на проекта, Ема Константинова – режисьорка, Захари Карабашлиев – писател и главен редактор на издателство “Сиела”, Елена Жандова – актриса и близка приятелка на Катя Паскалева, и Лъчезар Касабов – художник, фондация “Катя Паскалева”, представиха на пресконференция събитието.

60-минутната лента “Катя Паскалева. Последната роля”, продукция на “Шорткът”, разказва историята на звездата, която изгрява със знаменитата си роля в “Козият рог”. До края на живота си тя се снима в над 20 филма и прави десетки впечатляващи роли в театъра.

Катя е човек, отдаден на изкуството, надарена с необикновен талант и творческа проницателност, които личат не само от ролите й, но и в нейните текстове и картини. Тази чувствителност обаче има и своята тъмна страна – Катя е осъдена да се бори постоянно с демоните на съмнението и несигурността.

Този филм разбулва скрития от публиката образ на една трагична и възвишена личност, която се отдава до последно и в работата, и в живота, и в любовта. Това е разказ за една жена, живяла “красиво и безотговорно” във времената на “предписания” и ограничения.

Катя Паскалева умира на 56 години, след като през последните две се бори с рака. В една от предсмъртните си бележки пише: “Аз играя последната си роля – на актриса, поставена пред изпитанието дали ще удържи да размие границата между реалността и условността… И премиерата… всъщност е финалът на спектакъла живот.”