Две от най-знаковите произведения на Бетовен – Увертюра “Кориолан” и Симфония 7, ще прозвучат днес от 19 ч. в зала “България”, научи ДУМА от Иглика Ганева. Билети се продават на касата на Софийската филхармония.

Седма симфония е включена в абонаментния цикъл “Класиката в киното” неслучайно. Помните ли филма, носител на цели 4 “Оскар”-а – “Речта на краля”, и един от най-силните, стъписващи моменти, в които музиката смразява кръвта и приковава вниманието и към драматизма на действието? Това е именно прочутият “Траурен марш” от Седма симфония, който заедно с цялостното фанфарно, силно патриотично и оптимистично звучене я превръща в найясния изразител на своята бурна епоха. Самият Бетовен я смята за най-добрата между своите симфонии.
Почти всеки от нас може да запее поне две теми от увертюра “Кориолан” и тя продължава да вълнува хората повече от два века.

Към всичко това прибавяме една от най-интересните изпълнителки в България – Анжела Тошева, пианистката и издателката, която довежда до нас най-трудните и най-авангардни произведения, композитори и автори в областта на музикалната мисъл. Този път тя не е хвърлила ръкавица, а е подала ръка на предизвикателството Барток с една от най-интересните му творби Концерт за пиано и оркестър 2, творба, изискваща от изпълнителя виртуозност и дълбоко разбиране. Вторият клавирен концерт на Бела Барток е един от върховете в жанра на класическия концерт за инструмент и оркестър. Диригент е Золтан Бойки. Той прави забележителна кариера в Европа и е диригент на Симфоничния оркестър на консерваторията “Бела Барток”, а тази година се прочу и с проекта “Виртуози”, който има за цел да подкрепя млади класически музиканти.