newspaper„Здравната каса ще получи догодина 129 милиона лева повече” в сравнение с тази година, пише НОВИНАР.

„Една осма от бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2016 година е за онколекарства и медикаменти за домашно лечение”, пише МОНИТОР, който, също както НОВИНАР, цитира проектозакона за бюджета на НЗОК, гласуван вчера на първо четене в Народното събрание. За лекарства са предвидени близо 751 милиона лева, което е с около 200 милиона повече, отколкото за тази година, изтъква изданието.

По-критичен е вестник СЕГА, който пише, че парламентът е направил „пореден жест към здравния министър Петър Москов като прие на доверие проектобюджет 2016 на здравната каса”. Вестникът цитира депутат от ДПС, който отбелязва, че в документа няма разчети за размера на основния и допълнителния пакет от медицински дейности, финансирани от Касата, нито цени на обещаното високотехнологично лечение, нито обещаното комплексно лечение, което трябва да гарантира, че пациентът няма да бъде прехвърлян между лечебните заведения.

Ще „доплащаме четири пъти по-малко за скъпи лекарства”, съобщава ТРУД, цитирайки приети вчера промени в правителствена наредба. Това означава, че пациент, който в момента вади от джоба си 66 лева за статин, вече ще дава 15, обяснява пред вестника заместник-министърът на здравеопазването Бойко Пенков.

„В областните градове, където няма достатъчно денонощни аптеки, останалите ще трябва да дават 24-часови дежурства по график”, съобщава СТАНДАРТ във водещата си статия, посветена на пуснатите за обществено обсъждане промени в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина. „Промените предлагат да бъде направена и Национална аптечна карта, която да даде представа в кои населени места не достигат тези заведения”, допълва СТАНДАРТ.

„Държавната намеса в аптечния бизнес става гигантска”, пише по този повод КАПИТАЛ DAILY. „Държавата ще определя колко аптеки да има по места, може ли да се открива нов обект, ще посочва кой да работи нощем. Думата да има ли нов обект ще има е организацията на фармацевтите, които са собственици на една аптека и интересът им логично е да ограничат конкуренцията. Новата карта на аптеките ще може да се променя след три години, което напълно ще блокира навлизането на нови участници на пазара”, критикува КАПИТАЛ DAILY.