Сега четете
СУ „Св. Климент Охридски“ има нов Ректор

СУ „Св. Климент Охридски“ има нов Ректор

wpid-anastasgerdjikov.jpgСъс 190 гласа „Да“ при кворум 186 на Общото събрание на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ проф. Анастас Герджиков беше избран за новият ректор на най-старото и голямо висше учебно заведение в България. Вторият кандидат проф. Тони Спасов получи 162 гласа подкрепа от 370-е гласуващи академици.

Представянето, въпросите и гласуването за кандидатите продължи повече от три часа днес, а заседанието продължава все още с избора на нови състави на Контролния и Академическия съвет, след изтичането на мандатите на двата вътрешни органа.

След обявяването на името, новоизбраният ректор Анастас Герджиков благодари на съперника си за достойната кампания и заяви, че в дебата между двамата са излезли на показ проблемите, по които трябва да се работи.

Досегашният ректор на СУ проф. Иван Илчев направи равносметка за втория си мандат на поста по-рано по време на заседанието, като заяви, че въпреки финансовите трудности, предизвикани от намалената държавна субсидия през последните 4 години, университетът е запазил силната си позиция.

Проф. д.ф.н. Анастас Герджиков

Вижте и

Анастас Герджиков е завършил класическа филология в Софийския университет през 1985 г. Има магистърска степен от Хумболтовия университет и специализации в Австрия и Германия със стипендии от службите за академичен обмен. През 2001 г. добива научна степен доктор в специалност „Римска литература“, през 2008 г. става професор по антична и средновековна литература.

Започва да преподава в СУ през 1991 г., а от 2010 г. досега е заместник-ректор по учебната дейност в направление „Докторанти и продължаващо обучение“. Бил е управител на Фонд „Научни изследвания“ за кратко (2008 г.), също и заместник-министър на образованието и науката в правителството на Симеон Сакскобургготски (от 2001 до 2003 г.).

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре