wpid-0000029402.jpgТерористите се стремят към оръжия от типа на биологичните и подобни, заяви по БТВ проф. Камен Плочев от ВМА. Ние вече имаме оперативни планове по отношение на биологически оръжия и бомбени заплахи. Имало сериозен стремеж към активиране на чума, ебола, вариола и др.

Около 40 са този тип заболявания, но имало и особено опасни инфекции без имунитет и специфични медикаменти, както и натрупан клиничен опит в световен мащаб. Защото човечеството отдавна не се е сблъсквало с масови пандемии.

Скрито, тайно пускане на аерозол, отравяне на храната и водата са начините да се случи това. Можело да се направи сондаж за разболяване на 10 000 души, с които ще се видят пукнатините в съответните национални здравни системи. Този сондаж много ме плаши, каза професорът.

Имало и камикадзета, умишлено заразили себе си с вирус. те ставали боилогични бомби. Можели да заразят десетки и стотици хора, да се натрупа паника, да се съсредоточат много ресурси за борба са инфекциите и така да се оголят флангове за голям терористичен акт. Тогава ще се изчерпи потенциала на здравната служба, обясни той.

Самият миграционен натиск носи рискове; те са стотици хиляди и носят със себе си своите болести и мръсотия. Трудно е всички да бъдат прегледани и установена болестта, каза професорът. Няма да има и кой да ни помогне, смята той. Биологичното оръжие може да се направи в един казан за ракия, много е лесно и евтино; схемите са описани и в интернет, показано е как се правят биологични смеси.

bTV, “Лице в лице”