Сега четете
В Пазарджик се похвалиха с най-критични медии

В Пазарджик се похвалиха с най-критични медии

journalistРегионалните медии в Пазарджик са коректив на местната изпълнителна власт. В нашия град журналистите работят по едни от най-критичните материали, свързани с местната управа. Това показва анализ на Центъра за изследване на демокрацията, направен през септември. В него специалисти разглеждат в подробности дейността на медиите по градове (изключение прави София) и поставят оценка по критерии, озаглавена „Граници на оцеляването“. В изследването са включени вестниците „Пазарджишка Марица“, „Знаме“, „Виделина“, телевизия „Телекабел“ и радио „Фокус“. Пропуснатите са онлайн изданията. С тях медийната среда в града става сравнително обширна. Колкото повече медии работят в един регион, толкова по-развита е конкурентната среда за информираност, смятат специалистите.
В няколко селища критичните материали, насочени към властта на местно ниво, напълно отсъстват – Монтана, Смолян, Търговище и Хасково. Малко са в Кърджали, Враца, Видин, Добрич, Плевен, Велико Търново. Това навежда на мисълта, че в тези райони властта контролира медийното съдържание. Единствено във Варна и Пазарджик е отбелязан приблизителен паритет между критичните и лоялните оценки. Тук свободата на словото се толерира в пъти повече от останалите региони в страната.

Усилено се търси отговора на въпроса допуска ли се в медиите откритото и свободно публично дебатиране на действията на местната власт. В този план изследването разглежда публикации за минали, настоящи и бъдещи събития и решения на управата. Оказва се, че аналитичните текстове към местната власт са около една трета от общия брой публикации, като половината са насочени към настоящи действия. Само 10% от усилията си те са впрегнали в това да коментират бъдещото развитие на селището.

Анализът на Центъра за изследване на демокрацията показва, че на местно ниво медиите се сблъскват с много по-сериозни трудности, които пречат новините да бъдат представени достатъчно обективно, задълбочено и компетентно, както е на национално ниво. Журналистите от регионалните издания масово изразяват недоволство от незачитането на авторските права. Интернет изданията често ги нарушават, използвайки едно към едно чужд информационен поток. Отсъстват стандарти за контрол и регулация на авторството.

Медии от типа one man show, които функционират без репортери, най-често са обвинявани в кражба на медийно съдържание, твърди изследването.

На 80% местните медии отразяват регионални събития. Втори по важност за тях са националните теми и едва на последно място гледат на международните проблеми. Това обаче за анализаторите не е проблем, дори е нормално явление. Критикуват обаче, че темите до голяма степен периодично се преповтарят заради оскъдност на информационния поток. Интерес предизвикват полюсните заглавия. Според специалистите или са прекалено неинформативни, като „Пожарникарите празнуват“ или са абсурдни, като „Пияна крава падна в казан за ракия“.

Вижте и

Анализът показва, че самоиздръжката на регионалните медии е много трудна задача. Повечето разчитат на реклама, за да могат да съществуват, а това по един или друг начин рефлектира върху обективността на изданието.

Дата: 17.11.2015 15:47
Източник: Марица – Пазарджик – стр. 2
Автор: Ралица РАЙКОВА

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре