Но ще проверяват търговците, издали боновете.НАП раздава телевизори и смартфони срещу касова бележка. “От днес започва национална лотария с касови бележки”, съобщи говорителят на Националната агенция за приходите Росен Бъчваров. На сайта kasovbon.bg, както и с мобилно приложения за Android всеки на възраст над 14 години може да регистрира касова бележка, като участва в томбола, в която се раздават седмични и месечни награди – смартфони и телевизори. А на края – голямата награда, която е лек автомобил.Очаква се първата седмична награда – смартфон, да бъде изтеглена на 20 декември на живо в ефира на БНТ в предаването “Денят”, съобщи Росен Бъчваров.

Месечната награда е 40-инчов “смарт” телевизор.Бъчваров не посочи конкретните марки и модели на устройствата и автомобила, като обърна внимание, че електронните устройства са “с всички възможни изисквания и функции”. Кампанията приключва през декември 2016 г.Данъчните са похарчили 280 000 лв. за кампанията, от която се очакват пряко увеличение на постъпленията в хазната с 19 млн. лв. за периода на нейното провеждане. Изпълнител на поръчката за организиране на лотарията е Рекламна агенция “Крес” на бизнесмена Красимир Гергов, която е избрана с процедура по Закона за обществените поръчки. Тя е отговорна както за рекламната кампания, така и за покупката на наградите – общо 65 на брой.За да участва в лотарията, всеки потребител трябва да направи свой профил на сайта kasovbon.bg.

Може да участва и със своя фейсбук или Google+ профил, но задължително трябва да добави и ЕГН.До началото на декември данъчните предвиждат въвеждането на бележки да става и през национален телефон за хората, които нямат връзка с интернет. Скоро ще бъде направено и мобилно приложение за iOS-устройства.От касовите бележки се въвеждат само три атрибута – датата, часът и стойността на покупката.

Правилата на играта предвиждат един потребител да участва с една бележка само веднъж, но не пречи той да я предостави и на други лица, които също да я регистрират. Но в края на краищата наградата е само една – на този, който представи бележката.За търговците също ще има изненада, макар и не награда.”НАП ще провери не само касовата бележка на спечелилия, но и търговеца, който я е издал”, казва Росен Бъчваров.