iстранджаТо показва основните маршрути, пътеки и места за подслон

Туристите вече могат да организират по-лесно екскурзията си в Странджа. Ново мобилно приложение показва основните маршрути, пътеки, места за подслон, природни и културни забележителности на територията на най-големия природен парк в България.
Продуктът е разработен по проект „Устойчиво управление и устройство на Природен парк “Странджа” и е финансиран по Оперативна програма „Околна среда” 2007-2013, съобщи екоминистерството.

Приложението обхваща територия от 1917 кв. км -това е площта на парка плюс 10-километрова буферна зона. То е безплатно и работи без да имате интернет или обхват на телефона, което е важно, защото мобилните апарати нямат покритие навсякъде в планината.
Още по темата Хиляди на протест в София в защита на Пирин, Витоша и Рила Новият лифт “Тодорка” тръгва в началото на ски сезона

Странджа е рядко населена, може да обикаляте с дни без да срещнете човек. Ако разполагате с „навигация” на телефона си, може да се придвижите по-бързо и по-лесно до най-близкото населено място, къща за гости, чешма или заслон.

Единственото условие за инсталирането на продукта е да разполагате със смартфон, оборудван с GPS. При липса на достатъчно памет в телефона, може да го заредите във външната памет на мобилния апарат. Приложението може да бъде изтеглено от тук за Android OS и от тук за Apple iOS.
Информацията е организирана в шест секции – „Откъде да минем”, „Къде да отседнем”, „Важно е да знаем”, „Какво да видим”, „Какво опазваме” и „Галерия”. Описани са всички плажове в морската част на парка, както и 40 къщи за гости, които носят запазената марка „Странджа”. Тя гарантира, че в туристическия обект се предлага автентична и качествена услугата. Има богата информация за природните и историческите забележителности, както и за неповторимата флора и фауна на планината.

Паралелно с мобилното приложение по проекта е изготвена и уеб-базирана Географска информационна система на парка и GPS-карти на туристическите маршрути.
До края на ноември приложението ще бъде представено пред медиите и обществеността.

Дата: 16.11.2015 16:16
Източник: Добруджанска трибуна – стр. 9