andrey novakov gerbПо инициатива на студентите от II курс, специалност “Връзки с обществеността” към Софийски университет „Св. Климент Охридски“ най-младият евродепутат Андрей Новаков ще се срещне със студенти от Факултета по журналистика.

Това съобщиха от пресцентъра на ПП ГЕРБ. Срещата ще се проведе на 18 ноември, сряда, от 10.00 часа в зала №13 на Факултета по журналистика. Ще бъдат дискутирани възможностите за младежко предприемачество, студентски стажове и младежка заетост.

Андрей Гришев Новаков е български политик от партия ГЕРБ и депутат в Европейския парламент в състава на групата на Европейската народна партия (ЕНП) от 2014 година, като при встъпването си в длъжност е най-младият член на Европейския парламент. Заема мястото на Томислав Дончев, който става вицепремиер във второто правителство на ГЕРБ. Новаков е член на Комисията по регионално развитие, а е заместник-член в Комисията по бюджети и Комисията по контрол на бюджетите.

На 4 юни 2015година е избран за съпредседател на Комисията по устойчиво развитие към ЕвроЛат. На 6 октомври 2015 година Европейският парламент одобрява доклада “Новаков”, след който България получава 6.377 милиона евро финансова помощ за справяне с последствията от наводненията и тежката зима през същата година.

Андрей Новаков е роден в Пазарджик, но израства в с.Момина клисура, където учи до 7-ми клас в Основно училище Св. “Климент Охридски”. Основното си и средно образование завършва в софийската Професионална гимназия по електротехника и автоматика (бивша “Киров”) със специалност “Електрически централи, мрежи и системи”.

След завършване на средното си образование Андрей Новаков се мести в Благоевград, където учи паралелно две специалности в Югозападен университет „Неофит Рилски“. През 2011 година придобива бакалавърска степен по “Публична администрация”, като по време на образованието си изучава мениджмънт и управленски технологии, икономика на публичния сектор, местно самоуправление и други. През 2014 година придобива магистърска степен по “Право” и се специализира в областта на правните науки.

През ноември 2014 година специализира в Съединените американски щати по програма за млади лидери от цял свят, която включва стаж в Държавния департамент на САЩ и Пентагона.

От 2008 до 2011 г. е председател на Студентски парламент към правно-исторически факултет на Югозападен университет „Неофит Рилски“, като бива преизбран на поста за втори мандат. За кратко е бил главен редактор на студентския вестник “Вестникът”. През 2011 година е избран за заместник-председател на най-голямата студентска организация в Европа, тази на Европейските студенти демократи (European Democrat Students), а през 2012 е единственият зам.-председател, преизбран на поста си. От 2011 до 2014 година работи като експерт „Връзки с обществеността“ в община Благоевград, в екипа на кмета д-р Атанас Камбитов. В общинска администрация активно работи по теми, свързани с медийната политика на общината и международната й дейност.

Докато е председател на Студентски парламент, той става член на ГЕРБ в Благоевград. Последователно заема позиции като областен координатор на Младежи ГЕРБ-Благоевград, Международен секретар на Младежи ГЕРБ, а преди да стане евродепутат, е бил и кандидат за Народен представител в България, от МИР 01.

Избран е за докладчик на Европейския парламент по досие, свързано с ефективността на вътрешния воден транспорт в Европа. Той е и докладчик в сянка и по проект за изменение на бюджета на ЕС, свързан с териториална и социална кохезия. Работи в областта на младежката заетост, намаляване на бюрокрацията при усвояването на европейски средства, план “Юнкер”, както и по теми, свързани с бюджета на ЕС.