Сега четете
С. Паси: Трябва да се реформира системата за сигурност, начело с НАТО

С. Паси: Трябва да се реформира системата за сигурност, начело с НАТО

wpid-0000268354-article2.jpgЩе започнем да хващаме невидимите терорсти, когато започнем да хващаме видиме

Трябва да се реформира системата за сигурност, като се започне от НАТО. НАТО все още е готова да се противопоставя в класическата ситуация: война на държава срещу държава. Непосредствената заплаха обаче е асиметричена – терористи срещу държава“, коментира бившият външен министър Соломон Паси в студиото на bTV.

Първата реформа трябва да е в разузнаването. В НАТО има органи, които координират разузнаването, но дори и в НАТО си нямаме пълно доверие, добави той.

Паси подчерта, че сигурността има цена и голяма част от нея ще бъде платена от нашите лични свободи.

„Моето поколение е особено чувстветелно към тази тема, 33 години съм живял в комунизма. В момента обаче нямаме друг избор“, смята той.

„Голям привърженик съм на меката сила, soft power, но в момента само с културна дипломация и меки мерки не може да се реагира на тази ситуация. Само с военни мерки също няма да стане, но и без военни мерки също няма да стане“, смята той.

Сама НАТО обаче няма да се справи, имаме естествен съюзник, към който трябва да се обърнем – Русия. Китай също е наш съюзник в борбата срещу тероризма. НАТО трябва да направи мащабна трансформация по отношение на тези две суперсили, е мнението на Паси.

Според него в момента няма основания за милост, тъй като има хора, които са преминали точката на невъзвратимост към човешкото.

Няма как да се реагира срещу тях, освен с крайни средства, смята той.

Вижте и

Запитан каква трябва да е позицията на България, бившият външен министър отговориче страната ни трябва да отдели повече средства за отбрана, но бюджетът за отбрана трябва да бъде реформиран, тъй като сега голяма част отиват за заплати. Заплатите обаче не са отбрана.

Ще започнем да хващаме невидимите терористи, като започнем да хващаме видимите – престъпниците, смята Паси.

bTV, „Тази неделя“

 

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре