Koritarov_fault004Гости: Георги Коритаров, журналист, Красимир Каракачанов, Патриотичен фронт Елена Йончева, журналист, Мохамад Халаф, журналист и Атанас Чобанов, „Биволъ”

 

Резюме: „Смятам, че най-голямата опасност за България е да се остави „Ислямска държава” и различните джихадистки групировки да завладеят и Сирия. Това е опасно не само за България, но и за Балканите”, коментира в студиото на „Събуди се” журналистът Елена Йончева.

„Само с въздушни удари не може да бъде изтласкана „Ислямска държава”. Тя не може да бъде унищожена, но може да се даде възможност поне тя да бъде изтласкана от Сирия”, каза още тя и добави:  „Европа вече смята, че приоритетът в Сирия е изтласкването и унищожаването на „Ислямска държава” и различните джихадистки групировки, а не Асад”.

„Фундамента грешка е схващането, че сухопътна операция срещу „Ислямска държава” ще реши проблема”, коментира от своя страна журналистът Георги Коритаров.

„Ислямска държава” е терористична структура, която разполага с огромна територия, за разлика от „Ал Кайда”, която беше терористична структура с идеология, но без територия. Ако „Ислямска държава” бъде изтласкана, тя ще бъде лишена от територия и ще бъде приравнена на „Ал Кайда”. В този смисъл сухопътна операция и отнемане на територията на „Ислямска държава” генерира съвсем друг и по-мощен терористичен потенциал” , каза още той.

Актът във Франция показва, че съществува много добра организация. В тази терористична атака са участвали поне 20 или 30 души, които са се криели някъде. Това е голям проблем. Това заяви Красимир Каракачанов от ВМРО в ефира на Нова телевизия по повод кървавия атентат в Париж.

По думите му в страната ни са взети адекватни мерки за сигурност. “На Консултативния съвет за национална сигурност при президента бяха назовани много точни заплахите за националната ни сигурност”, категоричен е Каракачанов.

“Става въпрос за борбата за ресурсите на Близкия Изток. Нека да не се залъгваме – махнаха се Саддам Хюсеин, Кадафи, Мубарак , а уж трябваше да дойде демокрацията след това в тези страни, но това не се случи. Първо бяха изгонени християните от там, а след това започна клането на умерените християни. Крайно време е да спрем да си заравяме главата в пясъка. Европа би трябвало да мисли за единна и ясна позиция за справянето с тероризма”, каза още той.

Според него Европа трябва да си върне старата позиция и да бъде фактор, а не да играе на “Тука има, тука няма”.

Няма стратегическо мислене нито в Европа, нито в САЩ. ИД излиза извън Сирия и Ирак. Сухопътна операция не е решение”, каза Мохамад Халаф. „Проблемът е какво да правим в тези общества. Има сектантски сблъсък”, каза още журналистът.

Нова телевизия, „Събуди се…”