Сега четете
Русия обвини „Ройтерс“ в изопачаване на факти – агенцията мълчи

Русия обвини „Ройтерс“ в изопачаване на факти – агенцията мълчи

Официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова
Официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова

Публикацията на агенция „Ройтерс“ с информация за това, че РФ е изготвила предложения за провеждане на конституционна реформа в Сирия, е изопачаване на факти, заяви официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова. „Ройтерс“ не отговори на молбата на РИА Новости да коментира думите на Захарова.

На 10 ноември агенцията съобщи за така наречения руски проект от предложения за срещата на групата „Приятели на Сирия“ във Виена, в който детайлно са описани предложенията на Москва за провеждане на избори и конституционна реформа в Сирия. От руското външно министерство в сряда съобщиха пред РИА Новости, че тази информация е невярна.

Захарова обърна внимание на това, че публикацията на „Ройтерс“ е последвала едностранната инициатива на САЩ за създаване на работни групи по Сирия. „Това съвпадна с поредното информационно изопачаване на фактите, което се разпространи широко в света. Става дума за материалите на агенция „Ройтерс“, на чието разположение били представени някакви документи, които Русия щяла да представи на срещата във Виена. Бих искала да ви разкажа как се е готвил тази материал“, съобщи Захарова.

„Агенция „Ройтерс“ наистина се обърна към нас преди написването на материала. Кореспондентите получиха подробен коментар за това, че информацията им не отговаря на действителността. Искам да обърна вниманието ви върху това, че след час-час и половина материалът бе публикуван, но без съответния коментар от руското МВнР“, отбеляза Захарова.

По думите й, в отговор на молбата да разяснят ситуацията в московската редакция на агенцията съобщили, че текстът на материала е написан от служители на медията в Лондон. „Аз имам законен въпрос към агенция „Ройтерс“, което има представителство в Москва от почти 50 кореспондента: Вие журналисти ли сте?“, попита представителят на руското външнополитическо ведомство.

„Ако не обработвате московските коментари, какво изобщо правите в Москва в такова количество?“, добави Захарова.

Вижте и

Според документа, на който се позовава агенцията в публикацията си, конституционната реформа в Сирия не трябва да се провежда под ръководството на днешните сирийски власти – президента Башар Асад. При това, както се посочва, в документа не се отбелязва дали Асад ще участва в предполагаемите президентски избори.

Във вторник руският външен министър Сергей Лавров заяви, че основната задача на предстоящата среща във Виена за Сирия на 14 ноември трябва стане съгласуването на списъка с групи на опозицията, с които трябва да се проведат преговори, и съставяне на друг обществен списък – на терористичните организации. Министърът подчерта, че подкрепянето на абстрактни идеи за смяна на режима в Сирия няма да доведе до резултати.

 

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре