su sofia uniНа 14 ноември за първи път Софийският университет посреща Деня на Индийската култура. От 14.00 часа в Аулата на учебното заведение е официалното откриване на събитието.

С приветствия към присъстващите ще се обърне посланикът на Република Индия в България Н. Пр. Раджеш Сачдева.  Събитието е безплатно, а организаторите са студенти от специалността Индология, водени от интереса си към Индия.14 ноември е избран условно за  Ден на индийската култура, а поводът е празникът Дивали, най-популярното религиозно честване.

Фестивалът на светлината има дълбока символика и е малко познат в България, казва проф. д-р Милена Братоева, която е ръководител на катедра Класически Изток в Софийският Университет Св. Климент Охридски.

По време на Деня на индийската култура  лектори ще запознаят присъстващите  със символиката, традициите и значението на празника.Програмата предвижда редица любопитни занимания  като рисуване с къна, индийски танци и обличане в традиционно индийско сари. Желаещите ще могат да получат имената си, изписани на тибетски.