rumiana_by4varovaНе бих казала, че има ясен субект, които стои зад това размърдване на пластовете, но има среди и личности, които опитват да се възползват, каза днес министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова по БНТ. Така тя отговори на въпрос дали някой клати държавата, като вади флашки с подслушани разговори между магистрати. В отговор на въпрос, министърът уточни, че не подозира такъв сценарий, а анализира логически.

 

Според Бъчварова след оттеглянето на поисканите от финансовия министър промени, е отворена една нова страница в отношенията със синдикатите и полицаите. “Извънредната ситуация, която се случи, ни даде възможност да изясним виждането си на реформите. Отворихме една врата и през нея се вижда по-доброто”, обобщи министърът.

Румяна Бъчварова подчерта, че оттеглянето на предложенията не значи отказ от реформи. Според нея те трябва да се правят в по-дълъг времеви хоризонт, като се обмислят и обсъдят. “Всички искат реформи, но никой не иска да ги приеме”, обобщи министърът.

Бъчварова изрази мнение, че предизборната кампания вероятно е причината да се подцени ситуацията и повтори, че няма умисъл в предложението на финансовия министър, което предизвика протестите. Вътрешният министър смята, че колегата и Горанов, просто е бил загрижен за бюджета. “А че имаше сценаристи и актьори, които се включиха, това е друга история”, каза Бъчварова.

На въпрос дали боли от приятелския огън, вътрешният министър обясни, че не мисли, че от Владислав Горанов е имало атака, а премиерът е застанал зад нея. По повод критиките от Цветан Цветанов, Бъчварова заяви: “В сложни политически отношения, не може хората да мислят по един и същ начин, искам да оставя това зад гърба си и да вървим напред”. Министърът на вътрешните работи обяви, че според нея реакцията на полицаите е била основателна.

Инцидентите със свидетели по “Октопод” били случайни

Коментирайки двата инцидента с ключови свидетели по делото “Октопод”, Бъчварова каза, че предварителната информация е, че става въпрос за случайност. Тя призова да не се дописват сценарии, там където не съществуват.

Днес стана известно, че Георги Цветанов от Плевен, който твърди че Алексей Петров се е опитал да го убие, е загинал при катастрофа на магистрала “Тракия” снощи. През деня пък Пламен Устинов, показанията на който станаха причина за втория арест на Петров през 2012 година, беше ударен по главата с брадва, при скандал в тетевенско село.

“Работим по всички възможни версии, бързо напредване. Вторият случай е криминален, с доста свидетели”, каза министърът на вътрешните работи.

БНТ1, “Панорама”