Правителството оттегли промените, изкарали 5000 полицаи на улиците. Това е една от основните теми в днешния печат.  Кабинетът оттегля предложените промени в проектобюджета за догодина, които засягат служителите на МВР и заради които полицаите в цялата страна се вдигнаха на протести, пише „24 часа”. Това обяви министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова след извънредното заседание на Съвета за социално партньорство в неделя сутринта. Започваме разговори със синдикатите оше в началот на следващата седмица, за да видим как точно ще протече реформата в МВР, допълни Менда Стоянова.

Властта клекна за парите на полицаите, коментира „Дума“. Текстовете от проектобюджета за 2016 г., които, без каквото и да е съгласуване, предвиждаха премахване на социалните придобивки на работещите в сектор “Сигурност”, ще бъдат оттеглени. Синдикалистите обявиха, че ще се презастраховат и ще внесат жалба във ВАС за начина на внасяне на проектобюджета. Ако властта оттегли скандалните текстове, и жалбата ще бъде оттеглена.

Замесените в източването на КТБ засега остават в тайна, съобщава „Капитал дейли“. Списъкът на замесените компании и физически лица в източването на Корпоративна търговска банка (КТБ) няма да бъде оповестен публично поне засега. Това заяави финансовия министър Владислав Горанов. По думите му в договора между международната компания, която е избрана да проследи и върне изтеклите незаконно пари, и синдиците в КТБ има клауза за конфиденциалност. Горанов обясни, че има някаква възможност части от доклада все пак да бъдат оповестени, но това ще стане едва след съгласуване между синдиците и фирмата, която го е изготвила. След това допълни, че той все още няма информация за съдържанието на доклада.

Купуваме „голи” катери и изтребители, информира „Труд“. Военният министър Николай Ненчев обяви, че правителството „Борисов 2″ е осигурило средства за нови изтребители и катери за армията ни. В бюджета за 2016 г. има заделени по 80 млн. лв. за двата проекта. Най-добрият вариант е просто да стартират тези проекти, но със сигурност няма да се договаря въоръжение, тъй като то ще оскъпи двойно цената и хората ще скочат, довери експерт от МО. Той даде пример с това, че идеята е да се купят два многоцелеви патрулни катера, за които не се предвижда дори базово въоръжение. Добрите системи за въоръжение на катерите може да достигнат цената на платформите, коментират военни експерти.

Облагат парите в плик на депутатите, съобщава „Стандарт“. Безотчетните пари на депутатите ще бъдат обложени с данък за първи път тази година. Десятъкът трябва да се начисли до края на декември. Мярката бе въведена с промяна в правилника на Народното събрание миналата година, но влиза в сила сега. “Парите в плик”, както станаха известни допълнителните средства, се ползват за плащане на сътрудници, експертизи, наем на помещения и други разходи, свързани с дейността на народния представител. Годишно всеки депутат получава около 21 000 лв. за това, което прави малко над 5 млн. лв. за всичките 240 избраници. Досега необлагани, занапред от тези суми в хазната на държавата ще влизат по половин милион лева.

„Монитор” разкрива нова схема за измама. Хитреци въртят нови измами с мнима инвалидност, научи „Монитор”. „За да получат по-бързо решение и по-висока група инвалидност, която им дава право на безплатна карта за транспорт, за придружител и безплатен телефон, някои болни успяват да си надпишат заболявания, от които не страдат.” Това съобщи Пенка Георгиева – председател на пациентската организация „Заедно с теб”. Тя разказа за 68-годишна жена с кардиологично заболяване, която чрез своя позната е хоспитализирана в ендокринологична клиника. Така, без да е диабетичка, тя успява да получи по-изгодно решение от ТЕЛК, с което снабдява дъщеря си с безплатна карта за транспорт.

Догодина отпадат лимитите за болниците, пише „Сега“. Една от най-критикуваните практики във финансирането на болниците от здравната каса – налагането на лимити, ще отпадне догодина. Това предвижда проектобюджетът на НЗОК за 2016 г. Ако разходите на касата тръгнат към дефицит обаче, отново ще се стигне до ограничения. Законът предвижда “отпадането на забраната за договаряне на максимален брой извършвани дейности и ограничения в обема и разпределение на квоти за изпълнителите”. От касата поясниха, че лимити няма да има – всяка болница ще отчита дейността, която е извършила, а касата ще й я плаща. Вероятно това ще е факт от 1 април, тъй като в закона пише, че правилата от тази година остават в сила до тази дата.

Готвенето с растителни масла води до рак, предупреждава „Новинар“. Готвенето със слънчогледово, царевично и рапично олио води до отделяне на токсини, които причиняват рак, твърдят експерти от университетите в Оксфорд и Лестър. Въпреки всеобщо приетите съвременни теории за полезното действие на ненаситените мазнини върху човешкия организъм, учените предупреждават, че най-опасни са растителните масла, съобщи британският в. „Телеграф”. Наред с онкологичните заболявания, отровните химикали могат да причинят и редица други заболявания и проблеми като малформации по време на бременност, възпаления, риск от язва и повишаване на кръвното налягане, алармират специалистите.