10fc236dde91e83d9f2b2ec31835d29fАмериканският писател Дъглас Кенеди, италианската писателка, сценарист и актриса – Маргарет Мацантини и Серджио Кастелито – знаков италиански актьор и режисьор са специалните гости на първия кино-литературен фестивал CineLibri!

Събитието ще се проведе в София, Пловдив и Варна между 2 и 11 ноември 2015г. и ще включва 50 прожекции
на филми, вдъхновени както от литературни класики, така и от образци на съвременната художествена проза! Прожекциите ще се случат в шест столични киносалона – Одеон, Дом на киното, Зала Г8, Евро синема, Френския културен институт, кино Люмиер, Фестивален и конгресен център – Варна и Кино Lucky – Пловдив.

Акцент в програмата е премиерата на “Никой не се спасява сам“ (Италия, 2015), която идва у нас директно след кинофестивала в Кан
. Създаден по романа на една от най-обичаните и успешни италиански писателки – Маргарет Мацантини, той е сниман по нейн сценарий, в съавторство със съпруга й Сержо Кастелито, който е и режисьор на филма. Тандемът в живота и изкуството имат поредица от други литературни и кино шедьоври и на CineLibri ще представят лично още 2 от тях – “Не мърдай” (2004) и “Да дойдеш на света” (2012) с Пенелопе Круз в главните роли.
Лично ще представи филма по романа си “Живот назаем” и най-четеният американскки писател във Франция – Дъглас Кенеди – звезда на съвременния психологически трилър.
Програмата на CineLibri включва общо 14 образци на най-добрите екранизации на книги. В нея присъстват световни класики като “Закуска в Тифани” (1961) и чешката трагикомедия “Шегата” (1969). Ще видим и модерни класики, като биографичният и награден с 2 Оскара “Фрида“ (2002) и филмовата версия на романа на Милан Кундера “Непосилната лекота на битието“ (1988).
Любителите на европейското кино ще се насладят на копродукцията между Испания, Франция и Великобритания “Убийства в Оксфорд” по романа на аржентинския писател Гийермо Мартинес, на френския “Деликатност“ по романа на Давид Фоенкинос, който е и режисьор, и сценарист на филма, на романтичната комедия “Любовта трае три години“ – също режисирана от автора на романа Фредерик Бегбеде, както и на шведската приключенска комедия „Стогодишният старец, който скочи през прозореца и изчезна“ по романа на Юнас Юнасон.
Българското присъствие в програмата е с документалният филм на Георги Тошев “Кустурица, балкански хулиган“. А за най-малките зрители ще има прожекции на френската комедия за деца “Ваканциите на малкия Никола“, създаден по класическата детска книга на Рьоне Госини и Жан-Жак Семпе.
Освен среща на най-добрите примери на литературата и киното, CineLibri ще бъде среща и с други изкуства – всички зрители на фестивала ще могат да се включат в изненадващ хепънинг или специална среща, която ще ги потопи в атмосферата на показваните филми.

CineLibri е част от специалните събития по повод 25-ия рожден ден на издателство Colibri.