Milen-Velchev-снимка-senzaciaФинансовият министър Владислав Горанов заслужава уважение, че е събрал смелост, за да предложи едни непопулярни мерки, които ще облекчат бюджета в следващите години. Това каза Милен Велчев, бивш финансов министър, в предаването „Тази сутрин” по bTV.
„Безкрайно уважавам труда и на полицаите, и на военните. Уважавам труда на учители и лекари, но не можем да не констатираме, че едно съсловие е с повече привилегии в социален смисъл спрямо другите”, каза още Велчев. Според него с всяка следваща година разходите стават все по-трудно поносими.

„Напълно оправдавам нежеланието да се зачепка тази тема в навечерието на изборите”, каза още Велчев. Според него е жалко, че гласуването на бюджета и изборите съвпаднаха. „Не се отнемат социалните привилегии, а се слага някакъв ред за ведомствата в бъдещи години”, каза бившият министър.

„Никога един бюджет не е бил обект на категорични адмирации, следващия бюджет е един добър, стабилен бюджет”, допълни Велчев.

Не ни е необходим доклад на Сметната палата, за да знаем, че надзорът на БНБ не е работел добре, каза Милен Велчев.

Одиторите на Сметната палата посочват редица допуснати нередности, за които вече са уведомили Народното събрание – например през последните три години надзорът не бил достатъчно ефективен, за да поддържа стабилна банковата система у нас и да защитава интересите на вложителите.

По думите на бившия министър банковият надзор е бил съсредоточен под единия подуправител на БНБ и не е бил обект на разглеждане в управителния съвет на БНБ. „Те даже не са имали право да се месят в неговата работа”, каза Велчев.

Разполагаме с документи, които показват, че Цветан Василев е собственик на Vivacom. Това обяви бившият финансов министър, който представлява руската банка ВТБ чрез “ВТБ Капитал” в България.

Велчев коментира темата заради твърденията на руския бизнесмен Дмитрий Косарев, че всъщност собствеността на телекома е именно на самия Косарев. Според Косарев, ВТБ “незаконно” държи 33% от “Виваком”, а сега руската банка, в лицето на Велчев в България, искала с “рейдърска атака” да попречи на Косарев да стане мажоритарен собственик на телекома. Дмитрий Косарев е сочен за приближен на руския олигарх Константин Малофеев.

Милен Велчев обаче не коментира личността на Косарев и претенциите му за мажоритарна собственост на българския телекомуникационен оператор, а посочи, че от пет месеца “Виваком” не обслужва плащанията по мостов заем от 150 млн. евро и затова сега ВТБ си търси парите чрез продажба на актив за обезпечение. Това е важното в случая, заяви бившият финансов министър, който обясни просрочието заради историята около Цветан Василев и продължаващия да виси въпрос дали банкерът ще бъде екстрадиран от Сърбия в България, където да отговаря пред българското правосъдие за аферата “КТБ”.
bTV, „Тази сутрин”