Сега четете
Чехи, участвали в създаването на „Звук и светлина“, идват за 30-годишнината на спектакъла

Чехи, участвали в създаването на „Звук и светлина“, идват за 30-годишнината на спектакъла

Чехи, участвали в създаването на неповторимото шоу „Царевград Търнов – звук и светлина“, пристигат във Велико Търново  30 години след премиерата на аудио-визуалната програма. Инж. Иржи Черни,  Олга Подземска, Карел Цврк и Петер Маноушек са част от българо-чешкия екип, ръководен от режисьорите Въло Радев и  Яромир Хник реализирали спектакъла. Те ще гостуват на Общинската агенция по туризъм „Царевград Търнов“ и старата столица този уикенд, когато ще се отбележи юбилея на  програмата и 830 години от въстанието на болярите Петър и Асен и възобновяването на българската държава.

Инж. Иржи Черни, Олга Подземска и Карел Цврк са от  чехословашкия център за изобразителни изкуства „Арт центрум“ разработил и реализирал в продължение на 5 години програмата „Звук и светлина“. Петер Маноушек, заедно с баща си Рудолф Маноушек и скулптурката Кветослава Маноушкова е създател на шестте уникални камбани за шоуто, монтирани на крепостта Царевец.

Аудио-визуалният спектакъл „Царевград Търнов – звук и светлина“ е излъчен за първи  път на 16 ноември 1985 г. по повод 800-годишнината от въстанието на Асеневци. При премиерата шоуто е с продължителност 8 минути. След това се доразвива и обогатява с нови светлинни и звукови елементи до 21 минути. Спектакълът е окончателно готов през 1998 година и в този си вид до днес е излъчван над 5000 пъти.

foto 174По повод 30 години от създаването на програмата „Царевград Търнов – звук и светлина“ за всички граждани и гости на Велико Търново уникалното шоу превърнало се в емблема на града ще бъде излъчено на 6 ноември 2015 г. (петък) от 20,30 часа.

Вижте и

 Снимка: Мирослав Дечев

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре