Sofia_1На 7-ми ноември (събота) по БНТ 2 стартира новата документална поредица „София в един снимачен век“. Телевизионната продукция ще показва ключови места от столицата, към които камерата се е обръщала особено често през отминалия век. „Кинобиографията“ на града ще бъде проследена в осем 15-минутни филма, разделени в осем теми.

Художници, режисьори, актьори, архитекти и историци ще си припомнят атмосферата от познатите места, запечатани на филмова лента. Исторически факти и любопитни подробности от живота на постоянните градски снимачни площадки на българското кино ще научат зрителите на БНТ 2.

„Филмови коловози“ е първото заглавие от поредицата, което разказва за софийските гари като обичано място за снимки на българските филми. „На Витоша с камера“, „Софийските улици“, „Софийските кафенета“, „Градът и нощта“, „Призовава се киното“, „Дворове без oгради“ и „Каква ме виждате“ са другите теми, които ще бъдат разгледани в „София в един снимачен век“.

Автор на поредицата е водещият на „Рецепта за култура“ по БНТ 2 Юрий Дачев, режисьор e Димитър Шарков, оператор – Александър Радоев.