newspaper_press1Протестите на полицаите са водеща тема в повечето всекидневници днес. Полицейските протести принудиха правителството драстично да ревизира идеите си за орязване на обезщетенията, отпуските и други екстри на работещите в сектора за сигурност, пише вестник „Сега“. Новото предложение – намалението на заплатите, които се полагат при напускане, да важи само за бъдещите назначения, обаче беше категорично отхвърлено от полицаите. Те отново излязоха на улицата и блокираха движението в София, Варна, Пловдив, Благоевград, препречиха магистралите “Тракия” и “Марица”, както и пътя към ГКПП “Кулата”. Според протестиращите отстъпките на кабинета са замазване на очите. В неделя се подготвя национален протест. Военните, които също са засегнати от предложенията на финансовия министър Владислав Горанов, подкрепят полицаите символично, тъй като по закон нямат право на протести.

20-те работни заплати на полицаите трябва да останат, както го пише в приетия Кодекс за социално осигуряване. Това каза вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин пред „Труд“. Има срок да се диференцират длъжностите в съответното ведомство – кои работят в тежки условия и кои са тези, които работят в нормални условия”, коментира Калфин.

Операция “Червей” трябвало да открие служители на МВР, които заличават срещу заплащане наказания за пътнотранспортни произшествия. Това разкри бившият шеф на дирекция “Технически операции” в ДАНС Иван Бонев в Софийския градски съд (СГС) по време на заседание по делото “Червей” пред „24 часа“. Неговите хора търсели къртицата, която влизала незаконно в системата. Подсъдими по делото са бившата шефка на СГС Владимира Янева и бившият директор на “Вътрешна сигурност” в МВР Тодор Костадинов. Съдийката е обвинена, че е разрешила използване на СРС спрямо информационните системи на МВР за 300 дни, а Костадинов, че ги е поискал. Тогавашният главен секретар на МВР Светлозар Лазаров не знаел, защото Костадинов бил на подчинение на министър Цветлин Йовчев, каза в съда Бонев.

Други държави от НАТО ще могат да охраняват въздушното ни пространство в съвместни мисии с родните ВВС, съобщава „Монеитор“. Министерският съвет одобри позволяващи това промени в Закона за отбраната и въоръжените сили на България, окончателното приемане на които зависи от Народното събрание. Към момента охраната на небето ни се осъществява единствено от Българската армия. Промените са разписани така, че да изключат възможността тази дейност да бъде поета само от чужди сили. С тях се гарантира, че няма да бъде отдаван български въздушен суверенитет на други държави. Идеята за съвместен ерполисинг не е нова. Министърът на отбраната Николай Ненчев я лансира още през лятото, преди да се стигне до споразумение с Полша за удължаване на ресурса на изтребителите ни. Поправките обаче предизвикаха голям спор. Балтийските държави отдавна разчитат на свои съюзници за охраната на небето си.

Вестник “Дума” продължава с темата за касиране на изборите. БСП официално поиска касиране на изборите в София, пише изданието. “Хаосът в “Арена Армеец” бе създаден с нарочна лоша организация, за да може да се манипулират резултатите”. В това са убедени от Градския съвет на БСП в София. Вчера в ОИК официално бе внесено искане за цялостно касиране на изборите в столицата. Социалистите подадоха две отделни жалби. Едната е за избора на кмет, другата – за избора на общински съветници в София. “Основание ни дават близо 70-80% от протоколите, които са подправени”, обясни пред журналисти председателят на софийската организация на БСП Калоян Паргов. Той е убеден, че протоколите са били дописвани именно в изборната нощ и в последващия ужас в “Арена Армеец”. “Всичко това беше умишлено създадено, за да може както през 2011 г. някой в чувалено мнозинство да донесе победата на управляващите”, обясни Паргов.
В левицата са на мнение, че вотът на софиянци е бил жестоко манипулиран, а демокрацията и демократичните устои са в упадък. Доказателство за това според Паргов е и ниската избирателна активност на втория тур на местните избори в столицата, едва достигнала 20%. Сега българският съд е на ход, заключи Паргов.

В интервю за „24 часа“ Томислав Дончев предлага гласуването с преференции да се запази, а броят на членовете на ОИК да е гъвкав. Според него заложниците от “Арена Армеец” имат основание да заведат дела.

Няма да има таван на заплатите в БНБ, информира „Труд“.  Няма да се слага таван върху възнагражденията в БНБ. Това решиха депутатите вчера, като отхвърлиха предложения за промени в закона за централната банка на Реформаторския блок. С проекта се предлагаше да се въведат ограничения за заплатите и в други регулаторни органи като Комисията за финансов надзор, Комисията за защита на конкуренцията, КЕВР, Комисията за регулиране на съобщенията и СЕМ. Така заплатите в централната банка ще продължават да съответстват на средните в банковия сектор. Управителят на БНБ Димитър Радев например в момента получава 15 368 лв.