Сега четете
Преглед на печата за 4 ноември 2015

Преглед на печата за 4 ноември 2015

pressПреглед на печата за 4 ноември 2015

„Булгартабак“ купи 45% от дистрибутора си

В. Капитал Daily

„Булгартабак“ вече официално притежава част от капитала на дистрибутора на цигари и вестници“Експрес логистика и дистрибуция“ (ЕЛД), става ясно от публикувани в Търговския регистър документи и от отчета на холдинга. От тях се вижда, че в края на септември цигареният холдинге придобил 45% от акциите на компанията през дъщерните си „Благоевград-БТ“ и „София-БТ“. ЕЛД започна работа март миналата година и отчете приход за 2014 г. от 510 млн. лв. и загуба от 8.4 млн. лв.

ЕЛД държи огромен дял от разпространението навестници и съществен при дистрибуцията на цигари. И до момента компанията се свързваше неофициално с „Булгартабак“, а съответно и с депутата от ДПС Делян Пеевски, като в търговията с цигари беше всеизвестно, че тя се контролира от холдинга. През март 2014 г. фирмата, която дотогава не беше продавала нищо, стана единствен дистрибутор на „Булгартабак“ и измести от бизнеса дългогодишния дистрибутор „Табак логистик груп“. Връзката между холдинга и новата дистрибуторска компания обаче беше отричана.

Синдиците на КТБ разкриха ВИП клиентите с едри влогове

В. Сега

Опити за спасяване на ВИП влогове са извършили няколко физически лица и десетки фирми – притежатели на високодоходни депозити във фалиралата КТБ. Сред специалните вложители са бивши политици, бизнесмени, магистрати, както и фирми – титани на българската икономика, като БТК, БЕХ, НЕК, „Булгаргаз“, „Булгартабак“ и мн. други. Това става ясно от публикувани от синдиците на КТБ Лазар Илиев и Росен Ангелчев данни. Става дума за два от дългоочакваните списъци – с имената на вложителите, които са държали парите си в банката на Цветан Василев по индивидуални договори със специални лихвени привилегии.

В единия списък на 25 страници са подредени всички, които са имали депозити с преференциални лихви в последните 2 години преди поставянето на банката под специален надзор. Другият, който е доста по-кратък, показва кои вложители са успели да прехвърлят на други лица пари в опит да спасят поне част от вземанията си. Това са т.нар. цесии. От публикуваните данни не става ясно обаче най-важното – направени ли са били прихващания след цесиите, дали синдиците са признали сделките и кои операции са атакувани, или ще бъдат оспорвани в съда.

Удържането на ДДС за лично ползване не среща подкрепа и в парламента

В. Сега

Предложените от Министерството на финансите (МФ) промени в Закона за ДДС, с които да бъде въведен ред за удържане на налога при фирмени покупки с дял на лично ползване, не срещат подкрепа в парламента. Резерви срещу проекта имат както опозицията, така и представители на партиите във властта. Въпреки критиките проектът мина на първо четене в ресорната бюджетна комисия като част от пакета с данъчни закони. Между първо и второ четене ще има промени в текстовете.

След остри критики от финансисти и от бизнеса финансовото министерство се отказа от първоначалното си намерение да въвежда задължителен режим за деклариране на смесено ползване при всякакви активи на стойност над 700 лв. с ползвано право за възстановяване на ДДС. Вместо това изискването бе ограничено до превозни средства с данъчна основа над 5000 лв. и до недвижими имоти.

Бойкот на чиновниците спъвал електронните услуги за гражданите

В. Сега

Електронните услуги не се ползват активно от гражданите и една от причините за това е бойкот от страна на някои от администрациите. Това стана ясно от думите на зам.-министъра на транспорта Валери Борисов, който отговаря за новите технологии. Вчера той отчете изпълнението на европроекта за електронно управление, в който са инвестирани над 20 млн. лв.

Една от целите на проекта – поне половината от ползващите административни услуги да започнат да правят това по електронен път, не е постигната. Основният проблем е липсата на електронна идентификация на потребителя, или т.нар. електронно ЕГН, което все още не е въведено. В момента потребителите на е-услуги се ползват от тях само с електронен подпис, а реално това са предимно фирми. „Цената му е левче на месец – толкова е един билет за метрото. Въпреки това електронен подпис не се използва от физическите лица“, коментира още Валери Борисов.

БДЖ загуби изцяло товарите на Ковачки

В. Стандарт

„Холдинг БДЖ“ тотално губи най-големия си товародател – бизнесмена Христо Ковачки. Това съобщи доц. Симеон Ананиев, председател на Асоциацията на българските железопътни превозвачи“ (АБЖП). Причината е, че на 16 юни жп превозвачът на бизнесмена – „ТБД-Товарни превози“, получи европейски сертификат за превоз на товари, а от края на септември вози въглища между неговите мини и топлоцентрали.

Вижте и

Близо 40 хил. тона твърдо гориво са превозили влаковете на Ковачки през последния месец. Превозите се осъществяват всеки ден между Големо село и ТЕЦ „Бобов дол“, а два пъти седмично – от Перник до ТЕЦ-а. Очаква се до дни да започне превозът на въглища и от Станянци до Бобов дол.

Корея ще ни помага за кадастъра

В. Новинар

Корея ще помогне на Министерството на регионалното развитие у нас с модернизация на кадастъра. За целта ще се създаде работна група между ресорните ведомства от двете страни. Това се договориха регионалният министър Лиляна Павлова и министърът на земята, инфраструктурата и строителството на Корея Ю Ил-хо, които проведоха работна среща в рамките на 25-ия Световен пътен конгрес.

„Корея разполага с една от най-съвременните и модерни системи на кадастъра в света, която е качена в 3D платформа. България има желание да почерпи от добрите практики в областта на кадастъра. В момента работим по обединяване на кадастралните карти в страната”, уточни Павлова.

София с над 1 милиард лева бюджет през 2016 г.

В. Новинар

Столичната община ще разполага отново с най-големия бюджет в страната през следващата година – над 1 млрд. лева. „Със сигурност ще надскочи цифрата от 1,1 млрд. лева”, съобщи зам.-кметът по финансите Дончо Барбалов. Той обаче не се ангажира какъв ще е точният размер на финансовата рамка на кметството за 2016 г., тъй като още не е приключило изготвянето й.

Преди две години бюджетът на София удари рекордните 1,465 млрд. лева, а миналата беше само с 5 млн. лева по-малко. Новият проект за бюджет трябва да е готов най-късно до 23 ноември, а до края на месеца трябва да започнат публичните му обсъждания. За първи път тази година общината ще даде допълнителна възможност за дискусия по проекта чрез създаването на страница в социалната мрежа Фейсбук.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре