Сега четете
В близо 20 града тръгват дела за касиране на изборите

В близо 20 града тръгват дела за касиране на изборите

bulletin elect 2015Изборният хаос стана причина административните съдилища да бъдат задръстени от жалби. Сочените пороци са: липсващи преференции, изчезнали бюлетини, сбъркани протоколи, завишени резултати на конкурентите. До вчера следобед във Варненския административен съд жалбите от селищата в областта бяха 7, в Добрич – 9 , 11 в Стара Загора, 6 в Кюстендил, 5 в Благоевградско, рекордът е в Пловдив – 33. Очакват се и още искове след балотажите. Жалбите трябва да бъдат разгледани в едноседмичен срок и решени след още 14 дни, пише „Сега“.БСП ще иска касиране на изборите в София, Ловеч, Варна, Видин, Бургас и Елхово, каза лидерът й Михаил Миков. За Благоевград левицата внесе жалба заедно с други формации. „Продължават да пристигат сигнали за изключително тежки нарушения, за кражба на избори.

Все повече сигнали има за ясно участие на полицията в изборния ден от Берковица и от други места. С тези избори беше сложен кръст на демокрацията у нас“, заяви Миков.Патриотичният фронт (ПФ) иска касиране на вота в Пловдив, където Славчо Атанасов загуби оспорвано на втори тур от Иван Тотев (ГЕРБ). ДПС ще атакува загубените балотажи във Ветово и Павел баня. ГЕРБ пък са недоволни от Добрич, където кметът им Детелина Николова изненадващо се провали. Партията на Борисов обжалва първия тур, а смята да направи това и за втория.Във Варна обжалването се превърна в междупартийна интрига.

Там спорът бе решен на първи тур с внушителна преднина на Иван Портних (ГЕРБ). В понеделник вечерта бе съобщено, че четирима загубили кандидати се обединяват с искане да се преразгледа резултатът. Във вторник обаче се оказа, че зад жалбата стоят само двама – Данаил Папазов („Живот за Варна“) и Анелия Клисарова (БСП). Това породи съмнения, че другите – Чавдар Трифонов (РБ) и Миглена Темелкова (АБВ), са се отказали в качеството на коалиционни партньори на национално ниво или с цел да извлекат полза на местно при договорките в общинския съвет.

Вижте и

Темелкова не бе открита за коментар, а Трифонов заяви пред „Сега“: „Няма как да се откажа от нещо, към което не съм се присъединявал. Обадиха ми се колегите, казах им, че съм готов да видя жалбата, прегледах я, след което реших да не участвам заедно с тях“. Мотивът му да не обжалва е, че не иска да го прави редом до министри от кабинета на Орешарски, а и че съдебен казус би затруднил функционирането на община Варна. В крайна сметка се оказа, че жалбата ще бъде подписана от бившия съветник на реформаторите Николай Недков, но без да ангажира коалицията.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре