Цветозар ТомовГолемият брой ненедействителни бюлетини се дължи на технологията на гласуване, каза пред БНР говорителят на Централната избирателна комисия/ЦИК/ Цветозар Томов.

Високият процент невалидни бюлетини следва да се анализира като се отчита обстоятелството, че в много случаи хора, които не искат да гласуват за определен избор, са получавали бюлетина, защото се подписват в един избирателен списък за местните избори и имат право да получат всички бюлетини, с които да гласуват. Когато не се възползват от правото си да гласуват за някой от видовете избори, техният глас става недействителен. Това води до по-голямо натрупване на недействителни бюлетини отколкото, ако изборът беше единичен, коментира Томов.

Според Цветозар Томов трябва да се търсят възможности да се опростят протоколите. Той призна и за проблем при отразяването на преференциите.

Оттук насетне единствената възможна процедура е тези кандидати, които се чувстват засегнати, да обжалват решението на общинските комисии в Административния съд. ЦИК ще направи анализ на несъответствията в цялата страна и ще го публикува, каза Томов.

Вторият тур на изборите ще бъде значително по-лека задача за секционните избирателни комисии и за общинските избирателни комисии. Надявам се, че този път предаването на изборните книжа ще мине значително по-гладко, каза говорителят на ЦИК Цветозар Томов.