1446211894В нея Мтел и издателство „Колибри“ събират истории от миналото за бъдещето, написани от победители и участници в Мтел Медия Мастърс

„Преплетени линии – 20 истории от миналото за бъдещето“ е нова книга, която ще бъде официално представена в началото на ноември от Мтел и издателство „Колибри“. Инициативата за книгата е на Мтел, а поводът – 20-ата годишнина от първия GSM разговор в България.

Автори1 на 20-е истории са участници и носители на награди от журналистическия конкурс за иновации, технологии и наука Мтел Медия Мастърс. В него в края на ноември за пети път ще бъдат отличени най-добрите постижения при отразяване на тези теми.

Чрез своите емоции и фантазии, прогнози и позиции, лични спомени и истории авторите събират в книгата парчета от пъзела на последните 20 години, в които България измина пътя от първия разговор по GSM до „оплетеното“ от социални мрежи битие – за да напишат своя сценарий за бъдещето във все по-технологичния свят.

„Преплетени линии – 20 истории от миналото за бъдещето“ е „едно чудно издание, събрало историите на 20 видни наши съвременници. През всички техни истории минава нишката на технологиите, за да свърже вчера, днес и утре. И за да ни покаже, че технологиите ни помагат от ден на ден да бъдем по-добри“, пише в предговора към книгата неговият автор Жюстин Томс2.

Електронното издание на книгата ще бъде разпространявано безплатно през сайта на Мтел, онлайн книжарницата на „Колибри“ и партньорски онлайн книжарници на издателството.

1Димитър Анестев: Журналист с интереси в икономиката, финансите, енергетиката, телекомуникациите и информационните технологии. Започва кариерата си през във в-к „Континент“. От 2003 г. работи в новините на bTV. Специализирал е в CNN. Непоправим оптимист, че утре ще е по-добре от днес. Професионално кредо: Няма истина, има факти!

Видка Атанасова: Редактор в „Дневник“, а над 10-годишния си опит е натрупала само в уеб журналистиката – била е редактор в „Dnes.bg“ и „Novini.bg“, има публикации в десетки електронни медии.

Никола Балов: Блогър. Професионално се занимава с писане от 2005-та насам. Работил е за някои от водещите списания и сайтове на технологична тематика у нас. През 2011 г. печели първа награда в категория “Нови медии” на конкурса Мтел Медиа Мастърс. От 2009 г. списва блог за телекомуникации nixanbal.com. Има авторска технологична рубрика в ДАРИК радио.

Миролюба Бенатова: Журналист. Един от най-награждаваните разследващи репортери: с награди от телевизионния фестивал “Сребърен сателит“, “Черноризец Храбър“, “Гражданска позиция“ за отразяване на процеса срещу медиците ни в Либия и много други. Автор на книгата „Кристияна Вълчева: 8 години заложница на Кадафи”. В момента е част от екипа Нова Телевизия, където има авторска рубрика.

Николай Василковски: Журналист от Нова телевизия. Ще го видите най-често да отразява пожари, наводнения и други природни катаклизми. Работи и по теми, свързани с технологиите. Животът му е трайно свързан с компютъра, който за него е мобилен офис, и с телефона. От ранни зори взира поглед в неговия екран, за да следи какво се случва по света, за да пише текст за поредния репортаж или за да снима.

Асен Величков: Управител на фондация „Център за развитие на медиите“. Занимава се с медии и журналистика от пет години, преди това работи по проекти в областта на културата. Завършил е „Културология“ и за негово съжаление, не разбира нищо от математика. Фондация „Център за развитие на медиите“ и фондация „Медийна демокрация“ са организатори на конкурса Мтел Медия Мастърс.

Владимир Владков: Издател на седмичника “Computerworld България” и на специализираното списание “Networkworld България”. Започва журналистическата си кариера през 1994 г. в българското поделение на американската издателска компания IDG. Основните му интереси са в областта на мрежите и телекомуникациите. Завършил е Техническия университет в София.

Константин Вълков: Програмен директор на ДАРИК радио. Специализирал е в Дойче Веле и Ройтерс, по програми на Европейския журналистически център и Европейската комисия. Бил е програмен директор на Ретро радио и автор в „Егоист“, „24 часа“ и „Капитал“, музикален кореспондент на българската секция на BBC. Носител на награди “Черноризец Храбър” и Мтел Медия Мастърс.

Асен Георгиев: Журналист във вестник “Капитал” до 2014 г. с ресори нови технологии, интернет бизнес и предприемачество. Писал е за вестниците “Дневник” и “Капитал Daily”, списанията „PC Mania“ и “Мениджър”, и други. От 2014 г. развива два електронни магазина. Съосновател на образователната инициатива за индивидуално менторство ABLE Mentor. Харесва позитивните хора, планината и добрата бира.

Светослав Иванов: Част е от екипа на bTV Новините от 2007 година. Автор е на десетки документални филми, интервюта и репортажи от горещите точки на света. Негови статии са публикувани в някои от най-авторитетните печатни издания в света. Специализирал е в ООН. Носител на наградата „Робер Шуман“ на Европейската комисия. В момента води предаването „120 минути“ всяка неделя по bTV.

Светослав Метанов: Журналист. Пише основно по теми от бизнеса и икономиката. Роден е в Хасково. В момента работи за списание „Клуб Z“ и сайта clubz.bg.

Елица Николова: Редактор в списание „Мениджър“. Била е в екипите на няколко списания, както и зам. главен редактор на FHM. Сред първите автори и редактори в Webcafe.bg и колумнист в Sofialive.bg. Носител на наградата Мтел Медия Мастърс за материала „Софийски бухали“. Интересува се още от доброволчество, лонгборд и от 7-годишния си син.

Константин Павлов: Най-интересното нещо на света за Константин Павлов е интернет. Отделил е на световната мрежа 17 години от живота. Поддържа популярен блог. От 2010 г. е част от екипа на фондация „Четиринадесети януари“. Като докторант по социология в Софийския университет изследва влиянието на интернет технологиите върху обществото.

Веселина Седларска: Учила е журналистика в Софийския университет, специализирала е в САЩ. Вярва, че журналистиката е навършващ разговор с читателя и че основната тема винаги е общуването на човека със самия себе си и с другите. Неизкушена от борби за кариера и постове, компенсира с всекидневни битки за доверието на хората. В момента работи за сайтовете  „Клуб Z“ и „Редута“.

Кин Стоянов:Автор на три книги и четири деца. С Борис Димовски и Радой Ралин създават в. „Щастливец“ – орган на нещастния народ. Сценарист на предаването „Нашите 15 минути“ – „Осма муза“ 2008. През 2007 г. с Емил Янев създават Екип „Инфохолици“ – 9  български и международни награди, сред тях Мтел Медия Мастърс. Екипът е създател на тв форматът „Денят разказва“ и сайта „Студия Трансмедия“.

Начо Стригулев: Журналист. Редактор „Технологии“ в списание „Мениджър“. От 1999 г. е журналист в областта на науката и технологиите. Работил е за различни издания, включително „Дневник“, списание „Обекти“ и PC Week. Носител е на три награди в категория „Печатни медии“ на конкурса „Мтел Медия Мастърс“ – две големи награди през 2012 и 2014 г., както и приз през 2011 година.

Николай Теллалов: Писател, редактор, преводач. Фантаст, мечтател, агитатор. Атеист, материалист, романтик. Горд домакин на малка котешка република и едно куче. Още по-горд с живата си Муза до него. Автор в сп. „Осем“ и в-к „Свободна мисъл“. Анархист. Химик. Труден характер. Приказлив. Не харесва градския живот. Най-обикновен човек.

Петя Тетевенска: Журналист от БНТ. Била е говорител, водещ на сутрешния блок, репортер, член на УС на БНТ. В момента е делегиран продуцент за актуална документалистика. Автор на десетки документални филми с награди от български и международни фестивали. Носител на награди на Министерство на културата, “Златно перо” за журналистика, Мтел Медия Мастърс за предаването „Красива наука“.

Мария Чернева: Винаги е смятала за призвание генетиката. Но съдбата й отрежда да изследва реакциите в обществото като журналистка. От началото на кариерата си работи в БНТ, където е водеща, репортерка, авторка на десетки филми. Научната закваска й дава по-особен поглед, помага й да анализира събитията в здравеопазването и науката. Социалните теми също са й силна страна. Признание за нея са десетките й награди.

Емил Янев: Работил е във вестниците „Орбита“, „Кооперативно село“, „Старт“, „Подкрепа“, „Ла Страда“ и сп. ”ТV ПЛЮС”. Като автор и водещ на пет предавания по Радио „София“ е лауреат на девет медийни награди, сред които и Мтел Медиа Мастърс. Водещ на предаването “Денят разказва” по ТВ “Европа”, и редактор на сайта transmedia.bg Автор е на книгата  „200 имена, които промениха света“.

2Жюстин Томс: Експерт с над 18 години опит в областите онлайн маркетинг и комуникации. Автор е на 12 книги по темата. Преподава в Нов български университет. Блогър. Граждански активист за промяна. Член на журито на Мтел Медия Мастърс през 2011 година.