Сега четете
Преглед на печата 27.10.2015г.

Преглед на печата 27.10.2015г.

pressИзборите, проблемите и резултатите от тях са основна тема на повечето вестници днес. Вестник „Сега“ обобщава: Изборите в София – 48 часа хаос, 5000 „заложници“, неадекватна ЦИК. „SOS, Помощ, Заключени сме“ беше написано с червило на вратата на „Арена Армеец“, където се събраха над 5000 души, членове на секционни избирателни комисии. След като влязоха с протоколите и бюлетините, МВР отказа да ги пусне да излязат. Отчитането на протоколите ставаше много бавно заради намаления брой приемателни пунктове, грешките в самите протоколи и честите блокирания в системата. Напрежението ескалира, десетина жени припаднаха, някои бяха откарани с линейки в болница. Това принуди правителството, омбудсманът и представители на политическите партии да призоват ЦИК да вземе мерки и да освободи хората. През целия ден обаче ЦИК остана безмълвна. Шефът на софийската общинска избирателна комисия Диляна Иванова даже нагло заяви, че „твърденията за хаос са чиста спекулация“ и че „никакво напрежение няма“.

Заради скандала от ГЕРБ и Реформаторския блок поискаха оставката на цялата комисия, допълва по темата „Стандарт“.

„Еврофондовете спечелиха местните избори“, коментира „Телеграф“. Според публикацията, общините, в които успешно се реализират европроекти, масово избират кмет на първи тур.

В „24 часа“ има анализ на изборите от Мера Радева. Макар и съпроводено с редица трудности, гласуването на местните избори в неделя показа удивителната устойчивост на българските избиратели, смята социологът. Гласували са около 52% от записаните в избирателните списъци, или над 3 милиона и 300 хил. избиратели. Това са хората, които системно подкрепят развитието на демократичния процес в страната – почти толкова гласуваха и на парламентарните избори през 2014 г., и на местния вот през 2011 г. Освен че не пропускат вотове, тези хора проявяват изключително постоянство в политическата си ориентация, подобно на наблюдаваното в западните демокрации.

Вестник „Труд“ обръща специално внимание на бюджет 2016. Ден след първия тур на местните избори финансовото министерство публикува проекта за бюджет 2016. Според него догодина ще бъде поет нов дълг в размер до 5,3 млрд. лв. От тях до 3,9 млрд. лв. могат да бъдат взети по линия на споразумението за дилърство с четири банки, което беше сключено миналата годна. Парите ще са необходими за рефинансиране на стари задължения и за финансиране на бюджетния дефицит, мотивираха се от ведомството на Владислав Горанов. Таванът на държавният дълг обаче не трябва да превишава 26,6 млрд. лв., което е 30,1% от очаквания за 2016 г. БВП.

Новият скнандал с Волен Сидеров е сред водещите заглавия на вестник „Дума“. Главният прокурор Сотир Цацаров внесе в Народното събрание искане за наказателно преследване срещу депутатите от „Атака“ Волен Сидеров и Десислав Чуколов. Държавното обвинение иска и задържането им под стража. Искането е по повод първото нахлуване на Сидеров в сградата на НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ на 23 октомври. Според Цацаров събраните доказателства уличават двамата атакисти в престъпления от общ характер. ДУМА припомня, че Сидеров и Чуколов нахлуха в университета и прекъснаха занятията по „Сценична реч“. Нахлуването бе придружено с викове и обиди към студентите. Студентка опитала да заснеме Сидеров, който я хванал силно за китките, извил ръцете й, дърпал я и я бутал. Непознат й изтръгнал телефона. Повикана била полиция, но при пристигането на служителите на МВР Чуколов, Сидеров и придружаващите ги вече били напуснали сградата, отбелязват от прокуратурата. „От събраните до момента доказателства се налага изводът, че с поведението си Волен Николов Сидеров и Десислав Чуколов в съучастие са извършили непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото, като деянието по своето съдържание се отличава с изключителна дързост“, гласи позицията на прокуратурата.

Вижте и

„Монитор“ отразява протеста срещу Волен Сидеров. Около 500 души се включиха в мирно шествие срещу поведението на Волен Сидеров през изборната нощ. Протестиращите се събраха на пл. „Св. Александър Невски“. Шествието бе насочено към сградата на НАТФИЗ. Минути преди шествието да тръгне към учебното заведение събралите се изразиха своя протест срещу действията на народния представител чрез аплодисменти. Протестиращите призовават за свалянето на имунитета на Волен Сидеров. Сред събралите се са студенти и преподаватели от НАТФИЗ, както и артисти и обикновени хора, които осъжда поведението на народния представител. Полицейското присъствие в района беше засилено, а ул. „Г.С. „Раковски“ бе временно затворена за движение.

„Стандарт“ публикува и мнението на мъжа, който удари Сидеров пред НАТФИЗ. „Съвсем случайно се озовах на мястото на скандала пред НАТФИЗ. Отивах да изпълня свой служебен ангажимент, вървях си по тротоара и изведнъж срещу мен тръгна огромна тълпа от граждани и униформени“. Така Камен Попов, който удари лидерът на „Атака“ Волен Сидеров описа ситуацията пред НАТФИЗ в късните часове на неделния ден. Попов заяви, че в мелето не е забелязал Сидеров. На въпрос дали би се извинил на Сидеров, Попов отговори: „Трябва да си помисля“. Междувременно му беше повдигнато обвинение за нанасяне на лека телесна повреда. По информация на медията Камен Попов е крупен бизнесмен, известен в рокерските среди. Той е член на мото клуб „Велика България“, прочут с националистическия си уклон и изяви. Попов е президент и на бушидо федерацията.

„Всеки ден“ предлага алтернатива на Волен Сидеров. ММА боецът Христо Йорданов, който има зала по бокс, кикбокс и други бойни спортове, кани на дуел лидера на „Атака“ Волен Сидеров. Във видеопослание Йорданов призова лидера на „Атака“ да посети залата му и да се изп

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре