Сега четете
Александър Андреев, ЦИК: Затрудненията в обработката на протоколите няма да забавят резултатите от изборите

Александър Андреев, ЦИК: Затрудненията в обработката на протоколите няма да забавят резултатите от изборите

 

cikАлександър Андреев:

Във вчерашния ден, докато Централната избирателна комисия (ЦИК) заседаваше и приключи изборният ден, а именно към 00:00 часа, все още не бяха пуснали протоколи. Може би в днешните сутрешни часове ще чакаме общинските избирателни комисии (ОИК), които са успели да приключат вече своята работа по обработка на протоколите на секционните избирателни комисии (СИК), за да могат да бъдат донесени в ЦИК. Иначе, както знаете, ОИК са тези, които обявяват изборните резултати, след като се извърши преброяването и след като бъдат въведени данните в изчислителния пункт.

Водещ:
Имате ли информация дали в ОИК срещат затруднения?

Александър Андреев:
Към момента нямаме такива сведения. Разбира се, има определени места, в които има забавяне. Още във вчерашния ден получихме на няколко места сигнали. В тази връзка и ЦИК проведе своите извънредни заседания, за да може да вземе решение и да даде необходимите указания как да бъде облекчена работата, така че СИК и хората, които донасят протоколите, да не чакат прекалено дълго и това да напряга обстановката.

Водещ:
Има информация, че целият процес се случва бавно, че едва ли не е настъпил хаос.

Александър Андреев:
В по-големите ОИК при всички случаи ще има забавяне, като например ОИК, които са с над 200 и повече, включително 400 и повече секции, но в крайна сметка, аз считам, че няма да има такова забавяне, което да не позволи провеждането на втория тур и отчитането в рамките на законоустновения срок на резултатите.

Водещ:
Кога всъщност можем да очакваме резултатите?

Александър Андреев:
Обявяването на резултатите от ОИК е 48 часа от изборния ден, което означава, че в утрешния ден при всички случаи вече ще ги имаме.

Водещ:
Няма да има затруднения, няма да се налага този срок да бъде прекрачван?

Александър Андреев:
Аз в момента не мога да кажа и да гарантирам, че няма да има. Надяваме се да няма или там, където се получи някакво затруднение, то да бъде решавано на своевременно, така че да може да се проведе нормално отчитане на резултатите.

Водещ:
Има ли обобщена информация за избирателната активност в страната на местните избори и референдума?

Александър Андреев:
Тя е тази, която ние обявихм към пет часа за страната. По отношение на активността, която е била в националния референдум, в момента, за да можем ние да дадем такава информация вече окончателна, трябва да получим и данните от всички секции извън страната, които са гласували, тъй като към вчерашния ден, към 17:00 ч., когато беше изработвана тази активност, нямахме данни за секциите, които са в чужбина. Бяха приключили само една част от държавите, които гласуват. Най-източните държави като Казахстан, Корея, Австралия – при тях приключва много по-рано изборният ден.

Водещ:
Кога очаквате да получите информация от всички секции в чужбина, където се е гласувало за референдум?

Вижте и

Александър Андреев:
Считам, че в рамките на днешния ден, при всички случаи, ние ще имаме вече данните, обработени, за да можем да дадем информация. Разбира се, има места, където по-късно приключва изборният ден, = вчера през нощта и днес сутринта, с оглед времевата разлика в тези държави.

Водещ:
В страната също имаше места, където изборният ден беше удължен. Защо се стигна дотам? Какви затруднения имаше на тези места, за да се удължи изборният ден?

Александър Андреев:
В тези секции, в които беше удължен изборният ден, в 19:00 ч., когато би следвало да приключи, имаше избиратели, които все още не са гласували. С оглед обстоятелството, че много от избиратели в късните часове на деня са отишли да упражнят своето право на глас. В тази връзка се е получило на определени места такова струпване, което е наложило и удължаване на изборния ден.

Водещ:
Все пак обстоятелството, че се гласувало с повече бюлетини, че за първи път за Общински съвет може да гласува и с преференции, затруднило ли е процеса, затруднило ли е хората?

Александър Андреев:
Ние не бихме могли да кажем дали е затруднило, защото нямаме сигнали, че бюлетините като гласуване за общинските съветници и с преференции е довело до забавяне. Така или иначе е разбираемо, че при гласуването в три избора, каквито са за общински съветници, за кмет на община, кмет на кметство или кмет на район и националния референдум, избирателят има по-дълго време, за да може да гласува. Не е имало места, в които това да е довело до забавяне, така че ние да сме сигнализирани, че не може да се упражни правото на глас поради бавност в процеса.

„Добро утро, България“ на Радио „Фокус“

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре