783d4a8d4ad710d18c029a7eec52be9eБългария има очевидни проблеми в обществото. Ние всички, политиците и обикновените граждани, се опитваме да се справим с тези проблеми, но като спазваме в закона. Аз смятам, че в държава, която иска да прогресира, законът трябва да бъде над всичко и над всички. Това каза в интервю за Агенция „Фокус” проф. д.н Любомир Халачев, ректор на НАТФИЗ „Кръсто Сарафов”, във връзка с действията на народния представител Волен Сидеров и депутати от ПП Атака, които снощи за втори път нахлуха в сградата на учебното заведение и провокираха проява на напрежение. „За съжаление има и такива хора, между тях и политици, които искат да използват проблемите на държавата, за да могат да печелят слава, политически постове и не знам още какво. Не знам какво точно им се върти в главите.

Ето такива хора бяха дошли да провокират вчера в НАТФИЗ и на 23 октомври също. Един Господ знае какво могат да спечелят от това. Питайте ги тях, аз нямам представа. Дори не сме разговаряли по този повод, а и нямам желание да го правя. Най-лошото в тяхното поведение е това, че когато създават напрежение, страх и насилие, те оказват лошо влияние върху студентите и младите хора”, посочи проф. Халачев.

Той коментира, че снощната случка е предизвикала страх у студентите, но определи това за нормално предвид обстоятелствата. „Ние казваме, че няма активност на изборите и обществото не съществува. Как да съществува, когато непрекъснато е заплашвано? Това са хора, които искат да всяват страх в обществото и поставят в ситуация то да търси някаква измислена силна ръка, която евентуално те ще му поднесат, за да могат да управляват по някакъв извънпарламентарен и извъндемократичен начин. Това е моето мнение за поведението на тези господа, които нарушавайки автономията на академията и грубо обиждайки студентите и преподавателите, се опитаха на два пъти да правят свои акции”, обясни още проф. Халаче