Logo_1Българската национална телевизия и Нова Броудкастинг Груп ще излъчват ХХV европейско първенство по футбол – УЕФА ЕВРО 2016.

БНТ участва в търга на УЕФА като част от офертата на  EBU (Европейския съюз за радио и телевизия) по придобиването на правата за EURO 2016 за 26 държави в Европа. В този проект партньор е Нова Броудкастинг Груп

Двете телевизии ще покажат на живо по 27 мача, включително – едновременни излъчвания на мача на откриването на 10 юни 2016 и финала, месец по-късно, както и един мач от предварителната фаза. Така 48 от общо 51 мача ще бъдат разпределени  поравно за ексклузивно излъчване във всяка от телевизиите – по равен брой от всеки етап на първенството, според предварително изтеглен жребий. Окончателната схема ще стане ясна веднага след жребия на 12 декември 2015 г. Всички срещи, които ще бъдат предавани в каналите на двете медийни групи ще бъдат споделени и в онлайн платформите им – на bnt.bg  и Gong Play.

„БНТ откри коректен и надежден партньор в лицето на Нова Броудкастинг Груп с решението си да  сублицензира част от мачовете. Решението бе продиктувано от  поскъпването на телевизионните права за излъчване на Европейското първенство по футбол и намалената държавна субсидия на БНТ спрямо последните години. През 2016 година за националната телевизия предстои силно спортно лято. След по-малко от месец, след като приключи EURО 2016 – на 5 август – започва и лятната олимпиада в Рио. Последно през 2012 година БНТ направи това – излъчване на европейско първенство и олимпийски игри. И следващата година ще докажем, че имаме изключителен спортен екип.” заяви генералният директор на БНТ Вяра Анкова.

 

„За нас е чест и удоволствие да си партнираме с Българската националната телевизия в този мащабен и зрелищен проект. Освен поредното атрактивно предложение за зрителите, с УЕФА ЕВРО 2016 искаме да осигурим на футболните фенове едно наистина качествено изживяване. Готови сме да използваме целия потенциал, който имаме като медийна група, за да го постигнем, защото зрителите го заслужават”, коментира главният изпълнителен директор на Нова Броудкастинг Груп Дидие Щосел.

 

УЕФА ЕВРО 2016 ще се проведе в десет града на Франция от 10-ти юни до 10-ти юли. За първи път на финалите на европейско първенство ще играят 24 отбора, разделени в 6 групи с по 4 тима във всяка. Вече са ясни и часовете на срещите – групова фаза и осминафиналите ще се играят от 16:00, 19:00 и 22:00 ч., а четвъртфинали, полуфинали и финален двубой – от 22:00 ч. Като домакин Франция автоматично се класира за първенството. Останалите 53 държави преминаха през квалификации, които ще завършат през ноември 2015 година.

 

Първото предизвикателство за зрителите е жребият за ЕВРО 2016. Той ще се проведе на 12 декември в Париж и ще бъде излъчен в съботната вечер в пряко предаване по БНТ1, БНТ HD и Diema.

 

На своите зрители БНТ ще предложи всичко онова, което направи незабравимо последното голямо първенство – Мондиал-2014 в Бразилия – излъчване на 27 мача на живо и 24 – на запис. Обществената телевизия отново ще заложи на опитни  и компетентни коментатори, както и на репортерите на стадионите във Франция. Гости в студийните програми ще бъдат популярни имена във футбола – футболисти, треньори и съдии. Веднага след края на последния мач в полунощ ще има обобщаващо за деня предаване, в което ще говорят звезди от сферата на  футбола, музикалната сцена, театъра, киното и телевизията.

 

Нова Броудкастинг Груп ще излъчи общо 27 мача на живо, като срещите от 16:00 ч. и 22:00 ч. ще бъдат излъчвани по Нова, а тези от 19:00 – по Diema. Тези срещи ще бъдат излъчвани паралелно и в каналите от пакета Diema Extra в HD качество. Още 24 мача ще бъдат излъчени на запис. Спортният екип на медийната група ще заложи на традиционния си стил при отразяването на футболните двубои, утвърден и познат на зрителите през годините от УЕФА ЕВРО 2008, срещите във Висшата лига, „А” професионална футболна група и квалификациите за УЕФА ЕВРО 2016. Богата студийна програма с анализи и коментари на най-утвърдените имена във футбола ще бъде на разположение на зрителите, а екип на медията ще проследи и предаде