Ban_2-01_Press„24 часа”: Парите за агитация за референдума раздадени на странни медии

Над половин милион лева разходи за договори между партии и инициативни комитети, от една страна, и медии, които да публикуват агитация за отговор “да” или “не” на референдума, е одобрила вече Централната избирателна комисия. Това показа проучване на в. “24 часа”. Решенията, с които ЦИК одобрява договорите, не са публични. Комисията не предостави и официална информация.

В същото време едва 1/3 от избирателите знаят, че в неделя ще има референдум дали да бъде разрешено електронното гласуване. Това поне показват няколко социологически изследвания.

„Труд”: Неправилно се храни всеки трети софиянец

Всеки трети столичанин, или 32,9% се хранят неправилно и нездравословно, показват резултатите от проучване в София. А данните за още 9 града ще са ясни в началото на ноември.

Изследването е част от кампанията „За нашето здраве”, организирана от асоциацията на производителите и вносителите на хранителни добавки и фармацевтичния съюз.

„Стандарт”: Витамин за всяка болка

Витамините са изключително важни за човешкото здраве. Въпреки че са невидими с просто око, липсата им може да доведе до редица заболявания. При дефицит на витамин С например може да се появи скорбут или интоксикация на клетките, при недостиг на витамините от група В пък човек трудно овладява стреса. Ако имате проблеми с кожата сърцето или ставите, може да ви липсва витамин Е. Затова решихме да ви кажем за какво помага всеки от тези безценни микроелементи и къде може да го намерите.

„Монитор”: НОИ олекна с 3,4 млн. лева за трудови злополуки

3,4 млн. лв. е изплатил Националният осигурителен институт (НОИ) на служители, пострадали на работното си място, през първото полугодие на 2015 г. „В сравнение със същия период на миналата година разходите по това перо са се увеличили с 429 263 лв.”, обясниха от НОИ. Ръстът на разходите се дължи на повечето пострадали и увеличението на размера на компенсацията. За първото полугодие на тази година 6764 души, пострадали на работното си място или на път за него, са получили обезщетение. За сравнение за същия период на миналата година обезщетените работниците са били с 608 по-малко, а средната сума, която са получили е била с близо 10 лв. по-малка.

„Сега”: Бизнесът очаква фалити и по-високи цени заради данъка за вредните храни

Вълна от фирмени фалити, ръст на сивата икономика и по-високи нива на бедност след приемането на данък “вредни храни” очаква бизнесът. Проектозаконът за т.нар. данък “обществено здраве” вече е качен за обществено обсъждане на сайта на Министерството на здравеопазването. От проекта става ясно, че налогът трябва да влезе в сила на 1 юли догодина, а не както се очакваше – от началото на 2016 г. Данъкът, чиито ставки ще варират между 3 и 78% за различните …

„Дума”: Камбитов осъден за дълг от 6 млн. лв.

Фалиралият досегашен кмет на Благоевград и кандидат на ГЕРБ за втори мандат д-р Атанас Камбитов е осъден за дълг от близо 6 млн. лева още през 2014 г. Почти всички местни медии не обелват и дума за съдебното решение. Запознати коментират, че мълчанието им е купено с тлъсти суми от Камбитов. Съдебната сага с дълговете към банки и дървопреработващи дружества се точи почти три години. През това време кметът прехвърля фирмите си на чужди лица и разпродава част от бизнеса и имуществото си на секретарката си и на свои приближени. Сега той официално не притежава нищо. Това не пречи на Камбитов и на съдружника му Ивайло Благов-Кучката да водят луксозен начин на живот. Кметът управлява два автомобила, които са на стойност 300 000 лева.

„Капитал дейли”: Сделките за деветмесечието: Бавното завръщане на чуждия капитал

Тази година за пръв път в това десетилетие, имаше струпване на няколко сделки с чуждестранни купувачи инвеститори, които разчупиха тенденцията външните инвеститори да напускат България. Сливанията и придобивания в страната са далеч от рекордните световни стойности, но все пак малко съживяване има и тук.

Какво се случи на местния пазар от началото на годината и кои са секторите с потенциал ще дискутираме на организираната от вестник “Капитал” за десета поредна година конференция “Сделки и инвеститори”, която ще се проведе на 27 октомври в “София хотел Балкан”. Съорганизатори на събитието са BlackPеak Capital и Entrea Capital. Партньори на форума са Schoenherr, Deloitte, EIF, както и BVCA. Всяка година конференцията събира компании, консултанти, инвестиционни фондове, предприемачи и инвеститори, като създава платформа за срещи, дискусии, обмяна на смислен опит и начало на нови партньорства.

„Новинар”: Плащаме за тока по час

Когато заработи енергийната борса, ще можем да плащаме за ток според потреблението на час.

Ако искаме да сменим ЕРП-то, сегашната система за двойна нощна и дневна тарифа ще се отменя. За целта ще се въведе график (прогноза) за всеки клиент за почасово потребление за даден период.

Той ще се изготвя от ЕРП-то. „Този график се нарича стандартизиран товаров профил и е един от механизмите, свързани с либерализацията на енергийния пазар, където ток ще се продава почасово от различни доставчици”, обясниха за „Новинар” от КЕВР.

Вестник “Аз Буки”, бр. 43, 22 – 28 октомври 2015 г.

200 милиона – за 4 центъра за върхови постижения

Министърът на образованието и науката и ръководител на управляващия орган проф. Тодор Танев открива днес третото заседание на Комитета за наблюдение на Оперативна програма “Наука и образование за интелигентен растеж”. “То трябва да приеме правилата за откриване на девет нови операции, като три от тях са в областта на научните изследвания”, коментира пред “Аз Буки” зам.-министър проф. Николай Денков.

Чрез първата операция ще се финансират с 200 млн. лв. изграждането и дейността на 4 Центъра за върхови постижения (ЦВП). Втората операция е за създаването и развитието на 8 Центъра за компетентност, които ще бъдат подкрепени със 150 млн. лв. Тези центрове ще позволят на стотици учени да получат достъп до най-съвременна апаратура и да провеждат оригинални изследвания в области, които са от полза за българската икономика.

Третата операция е допълваща и цели да подкрепи развитието в подготовката и кариерата на младите учени, постдокторантите и докторантите. Останалите операции са в областта на висшето и на училищното образование.

“Трябва специално да се отбележат двете операции за подкрепа на квалификацията на педагогическите специалисти, които са особено навременни предвид новоприетия Закон за училищно и предучилищно образование и свързаните с него промени в учебните планове и програми”, подчертава зам.-министър Денков.

Зам.-министър Ваня Кастрева:

С близо 300 000 лв. подкрепяме можещите и знаещите

За учебната 2015/2016 година предвидените от МОН средства за Национален календар за извънучилищните дейности са в размер на 19 100 лв., а за Националният спортен календар – в размер на 256 600 лв. Средствата, предвидени за Националния календар за извънкласни дейности, са единствено за награден фонд на всички прояви, включени в него. А средствата за обезпечаване на спортния календар са само за пансионат и награди за Ученически игри от V до XII клас и за Ученически игри за ученици с увреден слух, нарушено зрение, физически увреждания и увреждания на централната нервна система.

Националният дворец на децата подготвя проект на Национален календар за извънучилищните дейности на МОН, който се разглежда от комисия в МОН и се утвърждава от министъра на образованието и науката. Националният спортен календар се изготвя в МОН по предложение на лицензирани спортни организации и се утвърждава от министъра на образованието и науката.

По думите на зам.-министър Кастрева има тенденция за увеличаване предложенията за включване на проявите в календарите на МОН и за наарстване на партньорите в тяхното организиране и провеждане.