moskovМинистърът на здравеопазването Петър Москов, иска от прокуратурата да разкрие кой стои зад „лобиската кампания“ с дарените от Турция ваксини

По-рано днес, министърът даде официално изявление по нашумялата тема с „опасните“ ваксини и дори показа опаковката на въпросните, които са абсолютно еднакви с одобрените у нас ваксини преди 2 години. Те са петвалентни и напълно идентични, успокои той родителите.

В българските медии се появиха и тиражираха съобщения, които накараха десетки майки, десетки родители вчера да се обаждат в министерството, за да питат вярно ли е, че ваксината, която е внос от Турция е опасна, че има някакъв проблем с нея, защото някакви експерти са се изказвали? Ние третираме това като атака, която не е насочена към министерството, а буквално е насочена към националната сигурност“, заяви той пред журналисти. Министърът сподели още, че ако у нас се появят съмнения относно сигурността в родителите дали да ваксинират децата си, последиците за децата могат да бъдат пагубни.

„Разликата между двете ваксини е единствено в това, че върху едната има надписи на турски език. Друга разлика между двете ваксини няма. Абсолютно еднакви са и са гарантирани като качество. Толкова по въпроса има ли възможност ваксината внос от Турция да бъде некачествена и опасна. Ваксината, която винаги е печелила търговете в България, се използва в цяла Европа. Това е ваксината, която се прилага на българските деца“, каза още Москов.

На срещата стана ясно, че Турция също е готова да заведе иск срещу хората, подели кампанията. Оттук насетне нещата остават в ръцете на прокуратурата, която ще се заеме със случая.