Google robotsСмяна на раменна става ще се предава на живо през „Google – Italia” в цял свят, от операционната зала на варненската болница „Св. Анна“ в петък. Оперативната интервенция ще извърши д-р Луиджи Фантазия – водещ специалист в ендопротезирането на раменна става, заедно с екип от университетската клиника по ортопедия и травматология във варненската болница – доц. д-р Руслан Попстефанов, ръководител на Катедра „Ортопедия и травматология“, д-р Ивайло Митковски и д-р Николай Коларов – асистенти към катедрата.На пациента, който е със значително износване на ставата, ще бъде поставена безплатно модерна раменна протеза от модел, който ще се имплантира за първи път в България.

Изкуствената раменна става е предоставена от фондация „Черноморско-Средиземноморска медицинска академия“, на чиято поредна инициатива „Work together” ортопедичната клиника в МБАЛ „Св. Анна“ ще бъде домакин, съобщава Дарик.Запис и предаване в реално време на уникалната операция ще бъдат направени и от телевизионния канал на Медицинския университет. Интервенцията ще може да се наблюдава в аудиторията на МБАЛ „Св. Анна“ и в учебния център на Медицински университет – Пловдив в рамките на провеждащия се там по същото време международен учебен курс по ортопедична анатомия – също инициатива на фондация „Черноморско-Средиземноморска медицинска академия“.

Раменното протезиране в България все още е в началото на развитието си, поради високата цена на протезите, които към момента се заплащат изцяло от пациентите. Ортопедичната клиника в МБАЛ „Св. Анна“ е амбицирана да върви в крак със световните тенденции в раменното ендопротезиране и с тази on-line операция ще сложи началото на въвеждането в клиничната практика на още една специална ендопротезна конструкция, обясни дни преди демонстрационната операция доц. Руслан Попстефанов.

Дата: 22.10.2015 11:11
Източник: Любословие по меди и Tруд онлайн