Сега четете
Референдумът, за който никой не говори: Страхуват ли се партиите от волята на народа

Референдумът, за който никой не говори: Страхуват ли се партиите от волята на народа

voting-mach-HR811

В момента тече електронно гласуване, „Забраненият референдум” е референдум по другите два въпроса, които отпаднаха. В неделя ще се знае каква част от гражданите са за мажоритарни избори и задължително гласуване. Това каза Петко Георгиев в предаването „Тази сутрин” по bTV.

Онлайн платформата позволява да се гласува с „да” и „не” на въпросите: „Подкрепяте ли част от народните представители да се избират мажоритарно?” и „Подкрепяте ли въвеждането на задължителното гласуване на изборите и националните референдуми?”. „Убедени сме, че много граждани имат позиция и желание активно да се включат в дебата по тези теми”, пише още в уеб платформата.

„Политиците са в непреодолим конфликт на интереси когато става въпрос за референдум. Ако бяха приети и трите въпроса, три четвърти от сегашните депутати, щяха да гледат Народното събрание по телевизията”, каза още Петко Георгиев.

Вижте и

„При този случай ще има много по-голяма възможност за контролиране на гласовете”, категорична е Весела Драганова, председател на Партия на българските жени. Според нея твърдението, че електронното гласуване е сигурно и по-евтино, не е вярно. „Лошото е, че ЦИК трябваше да излъчва клипове, с които да се обяснява за референдума, това се случва доста рядко”, допълни Драганова.
„Дали ще купиш гласа на двама души или ще се опиташ да го манипулираш онлайн, разликата е огромна – първото е недоказуемо, а от второто винаги остава следа”, поясни Петко Георгиев. По думите му контролираният вот няма да се реши с електронното гласуване, а само чрез налагане на закона. „То дава възможност на повече хора, които са във физическа невъзможност или са далеч от избирателната секция да дадат своя глас. Който иска да си гласува с хартиената бюлетина”, допълни още Георгиев.

„Електронното гласуване е бъдещето, единственият въпрос е колко време ще оставим на политиците да го отлагат. Това е изборът, който можем да направим”, каза Петко Георгиев.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре