ЧуковАрабистът проф. Владимир Чуков в предаването “Денят започва” за финансовите потоци на една терористична групировка.

“Ислямска държава” е един холдинг. В никой случай не бива да си мислим, че това е една стройна структура – така описа проф. Чуков терористичната организация.

– Да наистина, там са на кланове. Там са на – ако щете, на националности, които се групират. Има такива, които са много добре платени, но има такива, които са маргинализирани, – каза експертът.
Финансирането на “Ислямска държава” се следи много стриктно от нейните противници, посочи проф. Чуков. Това се прави и от САЩ и от Европа, но то е приблизително, тъй като става дума за терористичен субект и “всичко, което тя (“Ислямска държава” – бел.ред.) върши е извън закона”.

– Но глобализацията в сферата на икономиката е нещо, на което никой не може да се противопоставя. За да съществува тази тероростична толкова време очевидно е, че те имат с какво да плащат. Нещо повече, трябва да кажа, че до голяма степен техните успехи се дължат на доброто заплащане на наемниците, които те успяват да рекрутират – не само чужденци, но, ако щете, и местни хора, за сметка на малки групи, за сметка на прииждащи отвън хора, – аргументира се проф. Чуков.

Дата: 15.10.2015 09:31
Източник: www.bnt.bg