large_computer-newspaper-stack Явно ще трябва да протестираме, защото нищо хубаво не ни чака. Това каза председателят на КРИБ Кирил Домусчиев след среща между четирите национални работодателски организации и КЕВР. Там бизнесът е направил нови предложения за намаляването на цената на тока за индустрията от ноември. Домусчиев обясни, че не може да се даде срок за протестите, защото трябва да се обсъди в от четирите работодателски организации. “Протестите се отлагат, докато видим дали има възможност, или не със съответните институции – Министерския съвет, Народното събрание и КЕВР, да се направят корекции”, уточни Домусчиев. Според него през годините се е създал и продължава да се извършва узаконен грабеж в енергетиката. “Всичко това е облечено със закони, на които господата от КЕВР чупят китки и казват: “Ние сега нищо не можем да направим, защото законът казва така”, отсече Домчусчиев. Той заяви обаче, че износът се е свил с 1% спрямо миналата година, въпреки че първите 6-7 месеца от 2015 г. е имало между 10 и 15% ръст.

Думите на премиера Бойко Борисов за проектите и партньорствата са тема на коментар на лидера на БСП Михаил Миков във вестник „Сега“. Според него те са срам за България. Какво казва Борисов по време на дискусията, организирана от Американската търговска камара преди два дни? Признали сме “Хизбула” за терористична организация. Спрели сме три големи руски проекта. Спрели сме руски самолети над морето. Това, ако не е партньорство /със САЩ/, какво е? Подобни думи, изречени от министър-председател, са срам за България и обида за всички българи, подчертава Миков. Подобна позиция заяви снощи външният министър на Русия Сергей Лавров. Според него независимо на кого иска да се хареса премиерът, очевидно е, че интересът на българския народ е на заден план.

“Монитор” изчислява, че 116 района в страната с риск от наводнения. Това са районите в страната, за които има значителен потенциален риск от наводнения. Това съобщи ръководителят на дирекция „Води” към Министерството на околната среда и водите Асен Личев. Той се позова на предварителната оценка от Плановете за управление на речните басейни в страната, които са в процес на разработка от басейновите дирекции. Дължината на рисковите участъци е 4 хиляди км. и обхващат 49% от територията на общините. Три от четирите басейнови дирекции вече изготвили проекти на картите с районите с риск от наводнение. Те са публикувани в интернет и подлежат на обществено обсъждане.

Режат Ботев и Вазов от учебниците по литература, алармира „Труд“. Проекти на учебните планове по литература, които предвиждат редуцирането на произведения на Христо Ботев, Иван Вазов и Уилям Шекспир от учебниците, обсъждат в образователното министерство. Днес експерти се събират да решат промените в съдържанието, а най-късно до края на месеца те ще бъдат пуснати за обществено обсъждане на сайта на министерството. От МОН не отговориха на въпросите на „Труд” кой участва в групата и кои са дискутираните промени. По наша информация фокусът е върху стари проекти, които през 2013 г. предизвикаха скандал, пише изданието. Според източници от Софийския университет проф. Адриана Дамянова, която и сега участва в работната група, е сред защитниците на старите проекти и настоява те да бъдат разгледани отново. Тя обаче отказа коментар преди събирането на работната група.

Една тъжна и една радостна са спортните новини днес. Тъжната е от „Стандарт“. Кашата около ЦСКА ще стане пълна, научи “Стандарт”. Вчера Правната комисия се събра да решава въпроса дали да пусне “ФК ЦСКА” във Югозападната “В” група на мястото на сегашното дружество или не. Официално становище обаче не изтече. Очаква се то да се появи днес. “Край губим 1:7!”, почервеняха “червените” сайтове и форуми в мрежата. Според запознати обаче нещата не стоят така, а ще станат по-сложни. Правистите са решили да прехвърлят горещия картоф на синдик Радослав Тонев. Той ще организира събранието на кредиторите на ЦСКА на 22 октомври и там ще бъде обсъждано дали те ще приемат варианта, който им се предлага от шефовете на “армейците” или ще бъде отхвърлен, твърди източник на “Стандарт”.

Радостната спортна новина е на електронните издания на всички вестниници: Волейболистите отстраниха Германия на 1/4-финал с 3:0, пишат всички. Националният отбор по волейбол на България се класира за 1/2-финал на европейското първенство, на което е съорганизатор с Италия, след като победи Германия по категоричен начин с 3:0. Това беше втори успех с класически резултат срещу същия съперник в рамките на 5 дни. Разликата е, че в петък беше двубой за откриването, а сега – мач, който ни класира в Топ 4 на Европа. Съперник на България в спора за място на финала ще бъде Франция. Двубоят, както и всички останали от финалната четворка ще се играе отново в “Арена Армеец”, като 1/2-финалите са в събота. Нашият мач започва в 20.45 ч.