A Portrait of Mata Hari, circa 1907Мата Хари ще остане завинаги световен символ на шпионажа със своята изключителна енергия, издръжливост, екзотичност, безстрашие и сексапил.

Маргарета Гертруда Зеле, както е истинското име на шпионката, е родена през 1876 г. в холандската провинция Зееланд. Още от ранно детство Маргарета се отличава от останалите деца с тъмната си коса и тъмните си очи (повечето холандци край нея са светлокоси и синеоки), с високия си ръст и артистичния си талант. Семейните й проблеми започват, когато Маргарета е 13-годишна. Баща ѝ Адам банктрутира, вследствие на което семейството се премества в малка къща в беден район и бащата заминава да търси работа в Амстердам, като оставя майката Анти да се грижи сама за 4-те им деца.

Това се оказва непосилна за нея задача, тя се разболява и умира, когато Маргарета е на 15 години. За кратко време след смъртта на майка си е принудена да живее със своя дядо. На 18 години се омъжва по обява във вестник за 38-годишния офицер Рудолф МакЛеод.

Имат две деца – момче и момиче. Синът й умира на 2 години вследствие на отравяне.След 9 години неуспешен брак Маргарета се развежда с Рудолф и заминава за Париж, година по-късно се омъжва повторно Теодор Уотсон и има дъщеря Флора, която също умира от непозната болест. И вторият й опит за успешен брак завършва с развод. През 1905 година Маргарет дебютира на сцената във френската столица под псевдонима Мата Хари.

Така се ражда легендата Мата Хари, която издига стриптийза до ранга на изкуство и завладява публиката с необикновения си стил и екзотичност. Прави гастроли в Монако, Германия и други европейски страни. По това време сексапилната брюнетка има връзка с много високопоставени и влиятелни военни и политически личности, от които получава множество скъпи подаръци от тях. Кариерата ѝ на танцьорка трае от 1905 до 1912, след което е завербувана като таен агент от Франция. Някои историци, в това число Ерика Островски, считат, че Мата Хари завършва немска разузнавателна школа в Антверпен, Белгия, но няма исторически документи, които да го потвърдят.

Тъй като Холандия остава неутрална по време на Първата световна война, Мата Хари може свободно да се придвижва между Франция и Холандия, като минава през Испания и Англия. Вероятно Маргарета се е занимавала със шпионска дейност много преди войната. Французите я следят известно време и за да потвърдят опасенията си, я изпращат на мисия в Мадрид. По време на престоя ù те прихващат съобщение от немското военно посолство в испанската столица до Берлин, в което се говори за френски агент H-21, номера на Мата.

На 13 февруари 1917 в Париж френското контраразузнаване прави претърсване в хотелската й стая и макар да не намира убедителни доказателства, я арестува и обвинява, че работи за немците. Процесът срещу нея е кратък и съдът я обявява за виновна. Присъдата е смърт чрез разстрел. През цялото време Мата Хари поддържа тезата, че е невинна и че е изпълнявала единствено заповедите на френското контраразузнаване. Разстреляна е в ранната утрин на 15-ти октомври.

Тъй като никой от нейните роднини не идва да прибере тялото й, то е оставено за медицински изследвания, като главата е балсамирана и пазена в Музея по анатомия в Париж. През 2000 година обаче откриват, че главата липсва и че е възможно да е изчезнала още през 1954, когато музеят се мести на ново място. Има документи от 1918, които сочат, че музеят е получил и нейните останки, но те също не могат да бъдат открити.

Други събития на в световната история:

1014г. Гаврил Радомир става български цар
1204г. Кардинал Лъв пристига в България за да короняса Калоян
1570г. Основан е Пхенян
1581г. В Париж се състои първото публично балетно представление
1844г. Роден е Фридрих Ницше
1880г. Завършена е Кьолнската катедрала. Строежът е продължил 632 години
1917г. За шпионска дейност е екзекутирна Мата Хари
1928г. Първи трансатлантически полет на дирижабъла Граф Цепелин
1946г. Самоубива се Херман Гьоринг
1968г. С договор между Чехословакия и СССР е регламентирано постоянно присъствие на съветски войски на територията на Чехословакия
1985г. На пленум на КПСС Михаил Горбачов представя своите виждания за перестройката
2003г. Китай изстрелва първият си пилотиран космически кораб