Atentat_AnkaraЕдна снимка на агенция Ройтерс стана символ на атентата в Анкара и обиколи световните медии. На кадъра се вижда мъж, който прегръща окървавена жена. Вестник “Хюриет” разказа историята на снимката. Иззетин Чевик е учител, който работи в югоизточната провинция Шанлъурфа. Той, съпругата му Хатидже и сестра му Нилгюн пристигат в Анкара на 10 октомври, за да се включат в мирната прокюрдска демонстрация.

Две от децата му остават в Шанлъурфа, но дъщеря му Башак Сидар, която учи за строителен инженер в турската столица, се присъединява към протеста. Хатидже и Иззетин се срещат с Башак пред централната жп гара в Анкара, където малко по-късно е извършен най-кървавият атентат в историята на Турция. Башак и нейната леля Нилгюн загиват на място.

Чевик оцелява с леки наранявания, докато съпругата му Хатидже има увреждания на очите. Ден след атаката Чевик се връща у дома, за да погребе дъщеря си и сестра си. “Дъщеря ми беше четвърта година студентка в университета “Атълъм” в Анкара. Тя дойде при нас, докато я чакахме на определеното място за среща. После влязохме вътре.

Бяхме доверчиви хора и искахме само мир. Но те ни причиниха това в сърцето на Анкара. Мъката ни е безкрайна. Всичко, което искам сега, е да бъдем оставени на мира. Жена ми се намира в болница за лечение. Не искам да казвам нищо повече”, споделя Чевик пред “Хюриет”.

Дата: 13.10.2015 00:01
Източник: Стандарт – стр. 27