ataka-vdiga-miting-sreshtu-skypiq-tok-79967Видимо нетрезво – това е било състоянието на Волен Сидеров и Десислав Чуколов според продавача Николай Александров, който се сблъска с тях в петък вечер. Лидерът на „Атака” и депутатът от формацията щурмуваха денонощен магазин в столицата – по думите им, заради продажба на контрабанда и наркотици.

Александров разказа в студиото на „Тази сутрин”, че между 21:40 и 22:00 часа двамата дошли край обекта, като той не им обърнал внимание – често минавали по „Раковска”, а освен това се случвало да пазаруват от клекшопа. Скандалът започнал, когато момиче от НАТФИЗ си купило цигари и тютюн за свиване. Атакистите искали документи.

Сидеров и Чуколов не давали на никого да си купи нещо от магазина, депутатът нападнал един от клиентите, монетникът на клекшопа бил счупен. „Г-н Чуколов ме заплашваше с насилие”, каза Николай Александров, като обясни, че народният избраник го повикал да излезе и подчертал, че „разбира се” ще го удари.

„И двамата трудно говореха и влачеха думите”, посочи продавачът. Той повикал полиция, като сигнализирал, че „двама господа седят и пречат на работата ми” без да посочи кои са те. Униформените дошли, но не реагирали „никак”, казали, че Сидеров и Чуколов са с имунитет. Николай каза, че по думите на таксиметров шофьор, с когото е говорил тази вечер, депутатът е ударил полицай в гръб.

Междувременно, магазинът бил проверен и нищо не било открито.

„Според мен те са го направили за внимание, защото предстоят избори”, коментира продавачът. Той е на 21 години, учи „Телекомуникационни мрежи” и все пак ще продължава да работи.

Димитър Стоянов, бивш депутат от „Атака” и дългогодишен член на близкото обкръжение на Волен Сидеров, подчерта, че трябва да се търсят „причините, а не симптомите” за случващото се. По думите му случката от петък показва „поведение на човек с абсолютна власт, на когото не му пука”.

Той обясни, че действително полицията не е можела да направи нищо, защото Сидеров е със свален имунитет само за конкретен случай.

„Проблемът е в това, че всъщност подобни проявления започнаха, след като „Атака” престана да бъде онази антисистемна партия, която трябва да разбие статуквото и станаха любимци на властта”, посочи Стоянов. По думите му този момент е дошъл с „абсолютната и безусловна подкрепа” за първия кабинет „Борисов” през 2009г.

След пълния провал на президентските избори през 2011г., Стоянов предложил цялото ръководство да подаде оставка и да се отиде на конгрес. Подкрепил го в крайна сметка само един депутат, останалите поединично напуснали групата на „Атака” и били заменени с „портиерите на централата”.

„В парламента се говори, че му е била обещана оправдателна присъда за случая във Варна в замяна на гласовете за Конституцията”, отбеляза Стоянов.

Той призова хората да са по-активни, за да се намали влиянието на политически субекти като този на Сидеров: „Атака” не е в парламента, защото много хора гласуват за нея, а заради ниската избирателна активност”.

bTV, „Тази сутрин”